Magazin

Sânziene 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții. Este total interzis să faci asta

Sărbătoarea de Sânziene pică în fiecare an pe 24 iunie. I se mai spune Drăgaica și este o sărbătoare de care se leagă multe tradiții, obiceiuri și superstiții perpetuate până în prezent. În Calendarul Creștin Ortodox, sărbătoarea poartă numele de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene

Tradițiile încep din Ajunul Sânzienelor când se spune că e bine ca fetele nemăritate să pună sub pernă flori de sânziene, ca să își viseze ursitul. Cei care formează un cuplu și își doresc să îmbătrânească împreună, trebuie să facă o baie în mare chiar în noaptea de Sânziene, ca să li se îndeplinească visul.

Se spune că cine lucrează în ziua de Sânziene va înnebuni. Ziua se începe chiar la răsăritul soarelui, iar cei ce privesc cu atenție vor vedea cum curge apă din Soare, sub forma unor raze lungi, luminoase.

Fetele nemăritate merg, în ziua de sărbătoare, la cules de sânziene pe care e împletesc sub formă de coroniță și le aruncă pe casă. Dacă rămâne pe coama casei, e semn că în acea familie se va face nuntă curând.

Sânziene 2021: tradiții, obiceiuri și superstiții. Este total interzis să faci asta

În unele zone ale țării, chiar când răsare soarele, fetele merg să se scalde în râu, după care se tăvălesc în iarba plină de rouă, ca să fie sănătoase tot anul, ferite de boli și necazuri de orice fel.

De asemenea, femeile care își doresc să aibă un copil, au șanse să rămână însărcinate dacă respectă tradițiile de Sânziene.

Se spune că ploaia în ziua de Sânziene aduce belșug în agricultură și că va fi un an foarte bun din acest punct de vedere.

Ce sunt Sânzienele pe care le sărbătorim pe 24 iunie

Sânzienele sunt considerate zâne bune care, dacă nu le este respectată sărbătoarea, devin zâne rele, cum sunt Rusaliile. Sunt zâne foarte frumoase care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, și care dau puteri magice și tămăduitoare florilor.

Sânzienele sunt cele care apără holdele de grindină și aduc rod semănăturilor.

Comments are closed.