Magazin

Sânziene 2022. Vezi ce este bine să împarți la sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Sânziene 2022. Marea sărbătoare se mai numeşte şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Drăgaica. Zi de post cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Pe 24 iunie 2022, creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoarea se mai numeşte în termeni populari şi Sânzienele sau Drăgaica.

Vineri, 24 iunie 2022, în calendarul creştin ortodox este mare sărbătoare, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care mai este cunoscută și sub denumirea de Sânzienele, iar credincioşii obișnuiesc să meargă la slujbă cu bucate și colivă pe care preotul le sfințește, iar mai apoi se împart celor sărmani.

La sărbătoarea Sânzienelor, credincioşii trebuie să împartă alimente de post, dar și preparate din pește, fiindcă această sărbătoare pică în Postul Sfinților Petru și Pavel.

Totodată, este important ca pachetul care este dat de pomană să cuprindă şi un pahar cu colivă, pentru pomenirea celor adormiţi, care au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie.
De asemenea, în ziua de Sânziene se mai dau de pomană: mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină.

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul se sărbătoreşte în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, aşa că este zi de post cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Nașterea Sfântului Ioan a fost ea însăși o minune. Părinții Sfântului Ioan, preotul și proorocul Zaharia și Elisabeta, ajunseseră la bătrâneţe, dar nu aveau copii. Ceea ce era foarte ruşinos pentru poporul evreu la acea vreme. Nașterea Sfântului Ioan a fost anunţată de Îngerul Gavriil, care i-a spus Elisabetei că va naşte un fiu şi îi va pune numele Ioan.

Zaharia însă nu a crezut aceste vorbe, invocând faptul că și el și nevasta sa erau bătrâni.

Drept pedeapsă pentru necredința lui, Zaharia a rămas mut până când s-a săvârșit ceremonia tăierii-împrejur, cu punerea numelui pruncului.

În ziua a opta, când avea loc ceremonia tăierii împrejur, participanții vroiau să îi pună numele de Zaharia, după numele tatălui său. Elisabeta se opune, spunând că numele noului născut avea să fie Ioan.

Cei de față au insistat, spunându-i Elisabetei că nimeni dintre rudele ei nu purta acest nume și l-au întreabă și pe Zaharia care era numele pe care dorea să îl dea pruncului. Acesta a scris pe o tăbliță același nume, Ioan, pentru că acesta era numele pe care i-l spusese mai înainte îngerul Gavriil.

Toți s-au minunat, pentru că cei doi soți nu se înțeleseseră de mai înainte unul cu altul asupra numelui pruncului.

În tradiţia populară se spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor în locuri ferite de ochii lumii, ascunse sau retrase. Dansul acesta nu poate fi observat de nimeni fiindcă cel sau cea care va îndrăzni să-l privească se va îmbolnăvi și nu se va mai putea vindeca.

În unele regiuni ale țării, mai ales în zonele rurale, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe din flori de sânziene. Aceste coronițe le aruncă mai apoi peste casă. Dacă rămâne agățată și nu cade e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori și pentru a le pune sub pernă, sperând că noaptea își vor visa ursitul, relatează traditii-superstitii.ro.

Tradiţia spune că dacă plouă în ziua de Sânziene, va fi un an îmbelşugat, se va face porumbul şi via.

De asemenea, dacă, cucul va înceta să cânte cu mult înainte de Sânziene e semn că vara va fi la început călduroasă, apoi secetoasă. Dacă, cucul continuă să cânte și după Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.

Mai mult, dacă Sânzienele îi apucă pe oameni cu porumbul necopăit se zice că toamna nu va avea o recoltă prosperă.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.