Magazin

Sânzienele 2022. Tradiții respectate cu sfințenie de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Sânzienele 2022. Pe 24 iunie credincioșii ortodocși sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica, așa cum i se mai spune în popor. Este una dintre cele mai mari și mai frumoase sărbători din anul bisericesc. În Calendarul Ortodox este marcată Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – sărbătoare cu cruce roșie pentru credincioșii ortodocși.

Tradiții respectate cu sfințenie de Sânziene

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este cunoscută de cei mai mulți români sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută și sub denumirea de “Cap de vară”, pentru ca acum soarele ajunge la apogeu.

Tradiția spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântă și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite. Se spune că femeile care își doresc să devină mame trebuie să arunce în Univers acest gând, cu ardoare, chiar în noaptea de Sânziene, iar visul lor va deveni realitate în acel an. 

Tot Sânzienele, prin dansul lor miraculos, înmulțesc animalele și păsările, umplu de leac și miros florile, tămăduiesc bolnavii și apară semănăturile de grindină.

Fetele nemăritate își pun în noaptea de Sânziene, sub pernă, flori de sânziene, pentru a-și visa ursitul. Se spune că băiatul pe care îl visează în noaptea de 23 spre 24 iunie este cel care le va deveni soț.

Încă se păstrează tradiția ca în unele zone ale țării, fetele să agațe coronițele din flori de sânziene în diferite locuri, iar dacă a doua zi le găsesc pline de rouă, acesta este semnul că se vor mărita în această vară.

Sărbătoare mare pe 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 24 iunie. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus, iar tradiția spune că a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.

Pentru că nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului sau.

Semnificația numelui Ioan – Ioan este nume iudaic – “Iohanan”, prescurtare din Iehohanan și înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”.

Biserica a rânduit mai multe sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul. Este vorba despre șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Comments are closed.