Magazin

Sărbătoare 24 iulie. Multe românce își sărbătoresc ziua de nume: Sfânta Mare Muceniță Hristina (Cristina)

Sfânta Mare Muceniță Hristina, pomenită în calendarul creștin ortodox la 24 iulie, a trăit în cetatea Tir, în timpul împăratului Septimiu Sever (193-211).

A fost fiica unui general roman cu numele Urban. Tatăl său, dorind să o ferească de credința creștină, a crescut-o înconjurată de slujitori bine aleși. Acesta, suind-o într-un turn înalt si asezând acolo zeii sai facuti din aur si din argint si cu podoabe împodobiti, i-a poruncit sa petreaca acolo si sa aduca jertfe la idoli. Dar sfânta, socotind cu cuget drept caci cu adevarat nu sunt dumnezei idolii cei neînsufletiti si facuti de oameni, se ruga lui Dumnezeu. Si privind pe o fereastra a vazut cerul, si din fapturi întelegând pe Facatorul, a sfarâmat idolii tatalui sau si i-a împartit saracilor.

Acest lucru nu a împiedicat-o însă pe tânără să afle de Hristos. Hristina, crescând cu vârsta și înțelegerea, a început să vină la cunoștința adevărului. Pentru că, privind prin fereastră la cer, ziua și noaptea, cunoștea pe Ziditorul său. Și, nesocotind statuile din casa sa, nu putea să li se închine.

Astfel gândind, a început a se închina adevăratului Dumnezeu, a sfărâmat idolii din aur și argint pe care tatăl său îi pusese în număr mare în jurul său și i-a împărțit la săraci.

Pedeapsa pentru o astfel de faptă a fost cumplită. După ce a fost supusă unor chinuri foarte grele, Hristina a fost aruncată în închisoare și după mai multe interogatorii a fost condamnată la moarte, fiind ucisă cu sulițe de către soldați.

Dupa aceea a fost aruncata în mare, si de la Domnul a primit dumnezeiescul Botez, fiind scoasa la uscat de un înger. Aflând ca este vie, a fost închisa în temnita din porunca tatalui sau, care în acea noapte a murit. Luând în locul lui domnia un oarecare Dion, a adus pe mucenita la întrebare, si ea, marturisind pe Hristos, a fost chinuita cumplit. Iar dupa Dion a luat domnia un oarecare Iulian, care de asemenea a chinuit-o îndelung. Si apoi fiind lovita de slujitori cu sulite, si-a dat sufletul lui Dumnezeu.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Capiton, care de sabie s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Imeneu, care de sabie s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului Mucenic Ermoghen, caruia dezradacinându-i-se toti dintii, s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului noul Mucenic Teofil cel de la Zachint, care a suferit mucenicia în Hiu la anul 1635 si care de foc s-a savârsit.

Tot în aceasta zi, pomenirea Sfântului noul Mucenic Atanasie cel de la Chios, care, suferind mucenicia în Constantinopol la anul 1670, de sabie s-a savârsit.

Semnificația numelui Cristina

Cristina înseamnă „discipolul lui Hristos”. Prenumele feminin Cristina este foarte frecvent în onomastica europeană, reproduce latinescu Christina, Christinus – ambele atestate încă din secolul 4 e.n.

La origina derivate cu sufixul -inus, -ina, de la Christus, numele în discuție sunt parelele lui – Cristian, Cristiana, dar spre deosebire de acestea, care multă vreme au fost folosite numai cu valoare de substantive comune, Christinus și Christina sunt de la început specializate ca nume feminine.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Hristina

Glasul 4

Cel Ce Te-ai înălțat…

Porumbiță cu chip de lumină te-ai cunoscut, având aripi de aur și către înălțimea cerurilor ai sosit, Cinstită Muceniță Hristina. Pentru aceea, săvârșim, mărită, prăznuirea ta, închinându-ne cu credință raclei moaștelor tale, din care izvorăște tuturor cu adevărat dumnezeiască tămăduire sufletelor și trupurilor.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.