Știri

Schimbare majoră în buletine, date eliminate. Cum îi va ajuta pe români

O schimbare majoră ar putea fi făcută în cărțile de identitate ale românilor, la propunerea parlamentarilor USR-PLUS. Dan Barna spune că această propunere are scopul de a simplifica lucrurile în mai multe feluri.

Fără adresa de domiciliu în cartea de identitate

Concret, propunerea USR-PLUS constă în eliminarea adresei de domiciliu din buletin. Vicepremierul Dan Barna a adus explicații pe acest subiect, într-un interviu pentru Digi 24.

Iată ce a spus Dan Barna care a subliniat și că sunt multe țări în care adresa nu mai apare în cartea de identitate.

Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state, această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Această birocraţie nu este necesară în realitate, pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe, a spus vicepremierul Dan Barna.

Barna este de părere că dacă adresa va fi scoasă din buletin, lucrurile vor fi mai puțin birocratice, deci mai simple pentru români. Potrivit vicepremierului, la acest moment, sunt două categorii de persoane afectate de prezența adresei pe actul de identitate. Este vorba despre cei care nu au o locuință în proprietate și despre cei care se mută des, datorită job-ului, și sunt nevoiți să-și actualizeze frecvent adresa din buletin.

Cum va fi influențat procesul de votare

Și exercitarea dreptului de vot se va face mai simplu, susține Dan Barna.

Foarte mulţi oameni, cei mobili și dinamici, activi social, nu ajung să voteze pentru că au domiciliul într-un alt judeţ, de obicei la distanţă mare or, foarte puțini fac călătoria acasă ca să voteze. Lucrurile ar fi mult mai simple și am avea o reprezentativitate mai mare a aleşilor pentru că mai multe persoane ar putea să voteze, a spus Barna.

Rămâne de văzut dacă această propunere va fi susținută și de ceilalți parlamentari și se va concretiza. Barna a precizat că a vorbit cu partenerii de coaliție care au spus că se vor gândi la asta.

Comments are closed.