Știri externe

Schimbări drastice în Ucraina! Rușii obligă trecerea la rublă

Războiul continuă în Ucraina și situația este din ce în ce mai dificilă. După mai bine de două luni de la izbucnirea crizei, lucrurile nu s-au remediat și par că evoluează din rău în mai rău. O regiune importantă din Ucraina urmează să treacă la rubla rusească, așa cum informează presa.

Regiunea Herson trece la rublă

Presa rusă a transmis un mesaj important pentru toată lumea, citându-l pe vicepreşedintelele Administraţiei Civil-Militare din regiune, Kirill Stremousov. Astfel, informează că, de la data de 1 mai, regiunea Herson din Ucraina va trece la rublă.

Vezi și: Ce le promite Vladimir Putin celor care “doresc să se amestece în situația din Ucraina”

Se pare că această schimbare are loc după ce trupele rusești au instaurat un nou guvern local în regiunea Herson. Astfel, oficialul a declarat pentru agenția de presă RIA-Novosti că, în perioada de tranziție de patru luni, vor circula atât rubla rusă, cât şi grivna ucraineană, dar apoi se va face o trecere completă la moneda rușilor.

Trupele lui Putin au instaurat control deplin în acea zonă din Ucraina și au dat jos guvernul aflat atunci la putere, instaurând unul nou. Astfel, acesta va începe să impună noi reguli pentru locuitori și curând va avea loc tranziția completă.

Rusia a oprit livrările de gaze naturale

Putin a anunțat deja de ceva timp că va încheia colaborările în ceea ce privește gazele naturale cu cei care nu se supun noilor sale reguli. Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria.

Cele două state sunt considerate neprietenoase, pentru că nu au făcut plata înruble rusești, așa cum a decis președintele Vladimir Putin.  Acesta le recomandă statelor care depind de Rusia din acest punct de vedere să își deschidă un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

Comments are closed.