Știri

Schimbări în Armată. Ce se întâmplă cu serviciul militar voluntar

Se anunță schimbări la nivelul Armatei Române. Guvernul a adoptat miercuri, 11 august, Strategia Militară a României, iar Ministerul Apărării Naționale va face demersurile pentru reintroducerea serviciului de militar în termen, dar în varianta de voluntariat. Conform documentului, toate structurile de forțe ale Armatei Române se vor transforma după principii moderne.

Noutăți în Strategia Militară a României

Strategia Militară a României acoperă perioada 2020-2024 și face referire la principalele schimbări din Armata Română. Printre noutăți se numără și introducerea serviciului de militar voluntar în termen, sub forma voluntariatului.

Această decizie vine ca urmare a diminuării bazinului de rezerviști ai Armatei Române, de când s-a scos serviciul militar obligatoriu.

Din acest motiv s-au făcut demersuri de îmbunătățire a cadrului legislativ care va conduce la inițierea serviciului de militar voluntar în termen, prin care să se asigure formarea şi instruirea anuală a tinerilor destinaţi, în principal, rezervei operaţionale.

Resursa umană, componenta de bază a Armatei, dotată cu echipamente moderne şi instruită după standarde aliate, va contribui semnificativ la atingerea şi menţinerea nivelului ridicat de operaţionalizare necesar ducerii acţiunilor decisive, în cazul unei agresiuni îndreptate împotriva teritoriului naţional sau al unui stat aliat, se arată în document.

Nu s-a stabilit încă modul în care se va desfășura acest serviciu de militar voluntar în termen. Nici solda care le va reveni tinerilor voluntari nu a fost stabilită. Există mai multe modele în alte țări, iar unul dintre acestea ar putea fi adoptat și în România.

În ceea ce privește cuantumul soldei, acesta ar putea fi 1,857 lei, adică solda unui soldat profesionist.

Alte schimbări prevăzute în Strategia Militară a României: cinci baze aeriene, o brigadă de apărare antiaeriană, o brigadă de cercetare, supraveghere şi recunoaştere, un grup aerian destinat operaţiilor speciale şi o bază de sprijin logistic.

Ministerul Apărării Naţionale a semnat acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML) de tip Naval Strike Missile (NSM). Potrivit Adevărul.ro, aceste baterii de coastă moderne vor ajunge la militarii români până în 2024.

Comments are closed.