Știri

Schimbări în legislația muncii! Vești bune pentru angajații români

Vești bune pentru angajații români! În curând ar putea apărea două noi tipuri de contracte de muncă, menite să flexibilizeze relația dintre angajator și salariat. Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan a inițiat un proiect de lege prin care ar urma să fie introduse în Codul Muncii două noi tipuri de contracte de muncă.

Schimbări în legislația muncii

Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, a inițiat un proiect de lege care are drept scop liberalizarea relațiilor de muncă, în așa fel încât legislația din domeniu să țină pasul cu procesul de digitalizare accelerată a activităților lucrative în toate sectoarele economice. Raluca Turcan este de părere că atât angajatorii, cât și angajații au nevoie de o combinație între scheme de flexibilitate spațială și temporară.

Proiectul inițiat de fostul ministru al Muncii are susținerea parlamentarilor PNL, PSD, USR și UDMR. Raluca Turcan susține că se simte nevoia de autonomie în desfăşurarea activităţilor și că angajaţii percep de asemenea nevoia să îşi organizeze programul de lucru pentru a putea susţine, în paralel, două servicii.

Schemele de muncă flexibile asigură un echilibru mai bun între viaţa privată şi cea profesională, iar asta se traduce în final în mai multă productivitate (…) şi o creştere a ataşamentului faţă de locul de muncă, susține Raluca Turcan.

În expunerea de motive este menționată flexibilitate spaţială (în particular telemuncă şi muncă la domiciliu) şi flexibilitatea temporală (program inegal de lucru, program individualizat, bancă de timp liber obţinută prin prestarea de ore suplimentare).

Raluca Turcan propune contractul de muncă la cerere

Fostul ministru al Muncii propune, prin intermediul acestui proiect de lege, legiferarea contractului individual de muncă la cerere. Este vorba despre contractul în baza căruia salariatul prestează activitate pentru şi sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele şi în intervalul orar stabilite de către angajator.

Condiția este înștiințarea în scris a salariatului, în termenul stabilit în contract, dar care nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activităţii pentru care este solicitat.

Angajatorul trebuie să asigure plata pentru numărul de ore de muncă prestată, dar, foarte important de precizat, nu mai puțin de salariul aferent pentru 32 de ore pe lună. Totodată, obligația angajatorului este de a stipula în contract termenul în care îl va înștiința pe salariat să se prezinte la locul de muncă, dar și modalitatea de înștiințare.

Comments are closed.