Știri

Schimbări majore în educație. Toți elevii vor fi afectați! Cine scapă de Evaluarea Națională

Ministrul Educației anunță schimbări majore care îi vizează pe toți elevii din România. Sorin Cîmpeanu vrea să modifice sistemul de admitere la liceu, după modelul care se practică deja în alte state europene.

Cum se va face admiterea la liceu

Potrivit spuselor lui Sorin Cîmpeanu, examenele pentru admiterea la liceu vor fi susținute în aceeași zi și la aceeași oră. Schimbarea majoră constă în faptul că un elev nu mai mai putea da admitere la două licee, ceea ce, la ora actuală, se practică în România.

La fel ca în alte țări europene, și în România, unitățile de învățământ își vor stabili propriile subiecte pentru examen și își vor selecta elevii.

Vor mai fi și alte schimbări! De exemplu, elevii care vor să susțină examenul de admitere la un anumit liceu vor fi admiși/respinși, după caz, la acel liceu, iar cei care nu au o preferință, vor susține examenul de Evaluare Națională și vor intra la un liceu prin repartiție compoterizată.

Iată ce a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu cu privire la modificările pe care vrea să le facă în procesul de admitere la liceu:

Suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea Națională și vor intra în repartiție computerizată, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației spune că în acest fel elevii nu vor mai fi nevoiți să susțină și Evaluarea Națională și examenul de admitere la liceu. Este o variantă pe care Sorin Cîmpeanu a luat-o în calcul.

Schimbări la examenul de Bacalaureat

Și pentru BAC ar putea fi schimbări, în viitor. Probele din cadrul examenului maturității ar putea fi susținute de elevi în aceeași zi. Iată la ce s-a gândit Sorin Cîmpeanu:

Noi sperăm, ca într-un viitor să putem avea, de exemplu, un examen de bacalaureat care să fie susținut în aceeași zi, cu pauze între discipline, cu pauze între probe, așa încât să putem verifica achiziția de competențe de comunicare, de competențe digitale, de competență antreprenorială, de competențe de înțelegere a unui text, dar toate să fie date pe calculator în aceeași zi, cu pauze între probe. În viitor, nu acum, a spus Sorin Cîmpeanu.

Rămâne de văzut dacă și când vor fi implementate aceste modificări în sistemul de învățământ din România, și ce impact vor avea asupra elevilor.

Comments are closed.