Știri

Schimbări majore la examenul de Bacalaureat. Ministrul Educației a anunțat care promoție este vizată

Ministrul Educației anunță schimbări importante în ceea ce privește susținerea examenului maturității, cunoscut sub numele oficial de Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu spune cum va arăta examenul în 2022 și 2023, precum și ce urmează după această perioadă.

Schimbări majore la Bacalaureat

Prezent la un eveniment care a avut loc în această săptămâna, la Colegiul Național Mihai Viteazu din București, Ministrul Educației a anunțat că urmărește să facă schimbări în ceea ce privește examenul de Bacalaureat. El a precizat că elevii care se pregătesc să susțină examenul maturității anul acesta, precum și cei care vor da BAC-ul în 2023 pot sta liniștiți, pentru că nu vor fi schimbări majore.

Elevii care vor susține un Bacalaureat diferit sunt cei din ciclul 2023-2027.

Schimbări la Bacalaureat sunt necesare. Însă schimbări la Bacalaureat vor fi după parcurgerea unui întreg ciclu. Cu alte cuvinte, cei care aveți bacalaureat anul acesta și anul viitor, schimbări esențiale n-o să fie, va fi organizat așa cum îl cunoașteți”, spune ministrul, conform EduPedu.

Ministrul Educației le-a spus elevilor că își dorește un Bacalaureat bazat pe competențe, un examen personalizat, la alegerea fiecărui elev. Este important de precizat că baza examenului va fi reprezentată, ca și acum, de Matematică și Limba și literatura română. La acestea două se vor adăuga competențe în funcție de preferințele elevului.

Sorin Cîmpeanu: Aș vrea un BAC complet diferit

Sorin Cîmpeanu spune că ar vrea ca examenul de Bacalaureat, după anul 2023 să fie complet diferit de cel pe care îl susțin în prezent elevii de clasa a XII-a. Ministrul Educației vorbește despre un examen al maturității care să conțină probe de competență reale, adevărate, care să demonstreze competența fiecărui elev în parte.

Dacă vorbim de un nou început în septembrie 2023, cu clasa a 9-a, înseamnă că în 2024 termin clasa a IX-a (…), în 2027 clasa a XII-a și poți în 2027 să dai un Bac complet diferit. Dacă mă întrebați pe mine, da, aș vrea un Bac complet diferit. Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministerul Educației a anunțat o modificare în Calendarul de Bacalaureat din 2022. Potrivit unei note trimise Inspectoratelor școlare, s-a luat decizia modificării perioadelor pentru desfășurarea probelor D si C din cadrul examenului național de Bacalaureat.

Evaluarea competentelor digitale – proba D va avea loc în intervalul 8-10 iunie 2022, în loc de 9 – 10 iunie 2022 cum era stabilit inițial, iar proba pentru evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C, în intervalul 13 – 16 iunie 2022, în loc de 13 – 15 iunie 2022.

Comments are closed.