Știri

UPDATE: Ministrul Educației a decis că toate școlile și grădinițele se închid luni, 25 octombrie

Update, luni, 25 octombrie. Ministrul Educaţiei anunță DECIZIA: A dat ordinul! Sunt vizaţi sute de mii de elevi

Guvernul a decis suspendarea prezenței fizice și la școlile private, acestea pot face școală online. Hotărârea de guvern urmează să fie publicată în Monitorul Oficial / Briefing de presă la ora 13:00

Consultă aici Hotărârea nr 94 a CNSU: https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/10/Hotarare-CNSU-masuri-nr-94-din-25-10-2021-1.pdf

Înainte a avut loc o nouă ședință a CNSU, potrivit anunțului Guvernului. Este vorba despre o întâlnire a Comitetului Național pentru Situații de urgență condus de premier pentru introducerea unor noi măsuri și pentru corectarea celor care au fost omise în Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, susțin sursele Edupedu.ro.

Detalii pe EDUPEDU

ȘTIREA INIȚIALĂ duminică 24 octombrie

Nu toate școlile și grădinițele din țară se închid începând de luni, 15 octombrie, pentru o perioadă de două săptămâni. Instituțiile de învățământ private pot rămâne în continuare deschise. Ministrul Educației a fost chestionat pe acest subiect, iar noi vă prezentăm, în cele ce urmează, ce a spus Sorin Cîmpeanu.

Școlile și grădinițele care pot rămâne deschise

Instituțiile de învățământ care funcționează în mediul privat nu sunt obligate să se închidă odată cu cele de la stat. Explicația este următoarea: articolul din decizia CNSU privind suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică la privat nu a fost prinsă în Hotărârea Guvernamentală în care sunt prevăzute restricţiile care intră în vigoare de luni, 25 octombrie.

Cu alte cuvinte, școlile și grădinițele private nu au nicio restricție de luni, în afară de cele aflate deja în vigoare. Rămâne la latitudinea conducerilor acestor instituții dacă vor chema sau nu elevii la școală în intervalul în care școlarii de la stat sunt în vacanță forțată.

Iată ce a declarat Ministrul Educației cu privire la școlile și grădinițele din mediul privat:

Conform art. 8.1 – ca să fim clari – din decizia CNSU, se suspendă prezența fizică din școlile și grădinițele private. Se suspendă prezența fizică înseamnă că școlile private pot organiza sau vacanță, sau cursuri online. Din păcate, art 8.1, nu a fost preluat în Hotărârea de Guvern, motiv pentru care s-a instituit această confuzie. Ministerul Educației a avut datoria și a reglementat vacanța în unitățile de stat, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a precizat că Ministerul Educației reglementează școlile și grădinițele de stat din perspectiva vacanței și că cei de la privat trebuie să se pronunțe în dreptul lor.

Vacanță forțată în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021

Vacanță impusă pentru elevi în intervalul 25 octombrie – 5 noiembrie 2021. Măsura a fost decisă de către autorități și anunțat chiar de președintele Iohannis. Se consideră că în felul acesta elevii și cadrele didactice vor fi protejați.

Nu se știe, însă, deocamdată, dacă elevii se vor reîntoarce fizic la ore din 5 noiembrie, pentru că totul depinde de evoluția epidemiologică.

Nu sunt informații clare nici în privința recuperării orelor pierdute în aceste două săptămâni de vacanță impusă.

Schimbări sunt și pentru studenții din România. Două mari universități din țară au decis să treacă la cursuri online, după ce Ministrul Educației a transmis o adresă prin care a făcut anumite recomandări reprezentanților acestor instituții.

Astfel, Universitatea Alexandru Ioan Cuza și Iași, precum și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi și-au închis porțile pentru studenți. De la recomandarea Ministerului Educației sunt exceptate Facultățile de Medicină Generală.

Comments are closed.