Știri

Se anunță cutremur alimentar la nivel mondial. Cum va fi afectată România

Se anunță cutremur alimentar la nivel mondial. Iată ce spun specialiștii despre asta și mai ales despre cum va fi afectată România. Fostul ministru al Agriculturii a declarat, într-o intervenție la Antena 3, că țara noastră poate fi afectată de criza alimentară și a explicat în ce condiții.

Cutremur alimentar la nivel mondial

Petre Daea a declarat că România poate fi afectată de criza alimentară, “în condiţiile în care acest foc deschis este lângă noi şi blochează ieşirea grâului pe piaţă”. Potrivit spuselor sale, România face parte din grupul ţărilor care exportă grâu, dat fiind faptul că producţia în România este excedentară consumului.

Vom exporta, pentru că nu ai cum să opreşti producţia în România (…). Avem tot timpul stocuri. Este o politică a rezervelor de stat care este foarte bine dimensionată, foarte bine coordonată, exact cunoscută şi pusă sub un regim strict astfel încât acest regim să răspundă la comandamentele ţării, a explicat Petre Daea la Antena 3.

Fostul ministru al Agriculturii a explicat că stocurile de legătură înseamnă cantitățile de grâu din producția anului trecut care împrospătează pe de o parte stocurile care vor rămâne în rezerva de stat sau îmbunătățesc cantitățile de grâu nou în aşa fel încât să intre indicii de panificaţie în confortul tehnic.

Cu alte cuvinte, avem grâu din producția trecută, avem grâu din producția actuală. Ne construim pe de o parte nevoile de consum şi rezervă pentru anul agricol următor, a spus Petre Daea.

Analiștii economici fac scenarii sumbre pentru România

Analistul economic Adrian Negrescu a declarat la Antena 3 că România ar trebui să înmagazineze deja gazele pentru la iarnă, la un preț bun pentru populație, asta în condițiile în care tensiunile din Europa ar putea duce la un preț triplu față de cel din prezent. Specialistul este de părere că prețurile vor exploda dacă rușii opresc gazul pentru Europa.

Noi, în momentul de față, 70% din petrolul pe care îl folosim în România prin cele trei rafinării vine din import, deci trebuie să avem grijă de unde îl aducem și să ne pregătim pentru această iarnă, a declarat Adrian Negrescu.

Negrescu a declarat că autoritățile ar trebui să se gândească ce pot face pe zona de petrol și motorină, cum rafinează, astfel încât să asigure necesarul pentru producție internă.

Comments are closed.