Știri

Se deschide școala de luni! Principala condiție: elevii și profesorii, testați săptămânal

După ce rata de incidență a crescut radical, autoritățile au luat măsuri suplimentare. Astfel, au închis școlile pentru două săptămâni, dar se pare că elevii trebuie să revină acum în bănci. Oficialii au anunțat condițiile de deschidere a școlilor, iar una dintre ele este testarea tuturor celor care au acces în școli.

Testare de două ori pe săptămână

Școlile se deschid de luni, 8 noiembrie, în condițiile în care elevii au avut o vacanță prelungită de două săptămâni, în speranța că lucrurile vor reveni la normal. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii vor reveni în bănci cu respectarea mai multor restricții, pentru că situația încă este una dificilă la noi în țară și numărul de cazuri nu a scăzut.

Ministrul Educației a anunțat că atât copiii, cât și cadrele didactice, vor fi testați de două ori pe săptămână. Toate persoanele care intră în școli, personal auxiliar, profesori, elevi, profesori suplinitori, o vor putea face doar pentru ca situația să fie una sigură, în condițiile în care nu toate persoanele sunt vaccinate. Se va organiza o perioadă de instructaj pentru testare, pentru ca rezultatele să fie unele valide.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că primele 9 milioane de teste rapide pe bază de salivă vor ajunge în şcoli în perioada 21 – 25 noiembrie. Până la finalul anului școlar, autorităţile au acorduri cadru pentru cumpărarea a 70 de milioane de teste necesare pentru verificarea elevilor și angajaților, în scopul de a preveni răspândirea virusului.

Școlile se deschid luni

Toată lumea se aștepta ca școlile să mai rămână închise și elevii să facă ore în mediul online, dar se pare că autoritățile susțin revenirea elevilor în bănci. Astfel, vacanța nu se prelungește, iar luni, 8 noiembrie, elevii se întorc la orele normale, așa cum a anunțat președintele.

Chiar dacă rata de incidență nu a scăzut, se vor lua măsuri pentru a o ține sub control. În deschiderea școlilor se va ține cont de rata de vaccinare din fiecare unitate de învățământ, conform președintelui.

”Va fi introdusă o nouă condiție pentru că școlile să poată funcționa cu prezența fizică și anume gradul de vaccinare al personalului școlii. Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

Inspectoratele școlare au început deja să publice listele cu rata de vaccinare a personalului fiecărei școli în parte. Astfel, există posibilitatea ca doar elevii care provin din școli unde gradul de vaccinare e ridicat să poată reveni la orele normale.

Comments are closed.