Știri

Se încheie campania de vaccinare! Unde ne putem imuniza de acum

Vaccinarea a avut un parcurs dificil la noi în țară. Oamenii au fost extrem de rezervați când a venit vorba de imunizare și majoritatea au acceptat să se vaccineze doar când vaccinul a devenit obligatoriu în majoritatea locurilor publice și chiar și pentru deplasarea pe timpul nopții. Cu toate acestea, campania se încheie curând și va trebui să ținem cont de aspecte importante.

Vaccinare doar la medicul de familie

Restricțiile au fost eliminate în România din 9 Martie și vaccinul nu mai este necesar decât pentru propria siguranță. De acum, vor fi făcute mai multe schimbări în ceea ce privește administrarea dozelor. Dacă până acum ne puteam vaccina la diferite centre speciale, de acum o vom face doar la cabinete.

Vezi și: Ministrul Sănătății combate decizia CCR. Alexandru Rafila susține acoperirea nasului și a gurii: “Masca, mai eficientă decât vaccinarea”

Pentru că nu mai sunt restricții și vaccinul nu mai este necesar, oamenii nu mai netf sa să se imunizeze. Astfel, Ministerul Sănătății a decis să le închidă pe toate și să mute serurile anti-Covid la medicii de familie, așa cum se întâmplă și cu vaccinul antigripal. România este obligată, însă, să mai cumpere 90 de milioane de doze, deși mai are și mult nefolosite.

„Începând cu data de 1 iulie 2022 activitatea de vaccinare împotriva Covid- 19 se realizează exclusiv prin cabinetele de asistență medicală primară, iar tariful pentru administrarea vaccinului de către medicii de familie se va stabili potrivit Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică, aprobate prin ordin al ministrului sănătății”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Dispar tichetele de masă pentru vaccinați

În plus, fiecare cabinet medical va primi bani pentru vaccin din 1 Iulie. Asigurarea cheltuielilor necesare se va face din bugetul de stat. De reținut că medicii vor mai primi 40 de lei pentru vaccinarea la cabinete și 60 de lei pentru vaccinarea la domiciliu doar până la data de 30 iunie 2022.

Amintim că, până acum, fiecare român care se vaccina cu schema completă primea un voucher în valoare de 100 de lei, pe care îl putea folosi pentru a achiziționa mâncare. După ce noul act normativ va intra în vigoare, tichetele nu vor mai fi oferite.

”Autoritățile administrației publice locale distribuie tichetele de masă pe suport electronic prevăzute la alin. (1) persoanelor vaccinate împotriva Covid-19 cu schemă completă de vaccinare, care nu au beneficiat de aceste tichete de masă până la data închiderii centrului de vaccinare împotriva Covid-19 unde s-a efectuat vaccinarea”, se mai arată în proiect.

Comments are closed.