Știri

Se schimbă Codul Rutier. Ce îi așteaptă pe șoferii care încalcă legea

Se schimbă Codul Rutier, iar modificările vizează un nou sistem de amenzi pentru șoferii care încalcă regulile de circulație. De asemenea, pe drumurile publice din țara noastră urmează vor fi montate camere video pentru ca Poliția să poată constata contravențiile în mod automat.

Modificări în Codul Rutier

Senatul a adoptat un proiect de lege care ar putea schimba Codul Rutier în 2022 dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege prevede un nou sistem de amenzi pentru șoferii care încalcă legea. De asemenea pe drumurile publice ar urma să fie monitorizate video de Poliţia Română, astfel încât contravenţiile şoferilor să fie constatate automat, la fel ca şi aplicarea amenzilor. Acest proiect de lege a fost adoptat de către Senat, fără să fie discutat în plen și supus votului.

Dispozitive de detecție amplasate pe drumurile publice

Șoferii care încalcă legea ar urma să fie amendați în mod automat în baza imaginilor filmate de camerele fixe sau mobile montate pe drumurile publice și operate de Poliția Română.

Dispozitivele de detecţie se amplasează cu prioritate pe drumurile cu o rată ridicată a accidentelor rutiere pe baza unor analize de risc. Indicatoarele de avertizare a prezenţei dispozitivului de detecţie se instalează înaintea locului dispunerii dispozitivului de detecţie, la o distanţă de maximum 50 m în localităţi, între 100 m şi 250 m în afara localităţilor, respectiv între 500 m şi 1.000 m pe autostrăzi şi drumuri expres, se arată în proiectul de lege.

Conform proiectului adoptat de Senatul României, sistemul video va trimite automat la adresa proprietarului mașinii o fotografie care să servească drept probă. De asemenea, șoferul va primi și un proces verbal de constatare a contravenției.

Important de menționat este că procesul-verbal de amendare va fi comunicat în 90 de zile calendaristice, fie prin poștă, fie prin e-mail, iar amenzile vor fi achitate într-un cont nou special creat în acest sens.

O altă modificare în Codul Rutier îi vizează pe pietonii care nu se asigură atunci când trec strada, sau stau cu ochii în telefonul mobil. Folosirea telefonului mobil în timpul traversării drumului va fi interzisă, indiferent dacă este vorba despre o convorbire telefonică, scrierea unei mesaje, sau ascultarea muzicii în căști, ori accesarea unor anumite aplicații de ghidare, cum ar fi hărțile.

Comments are closed.