Știri

Se schimbă legea! Ce se va întâmpla cu orfanii și copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Vești bune pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare, precum și pentru copiii orfani. Guvernanții urmăresc o serie de modificări legislative care vizează beneficii pentru aceste două categorii. De asemenea, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, și copiii aflați în sistemul de protecție socială vor beneficia de noi drepturi.

Anunț de la Ministerul Familiei

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Familiei, copiii ai căror părinți lucrează în străinătate vor putea fi îngrijiți de orice persoană cu care aceștia au o relație de socială și de atașament, nu doar de rudele până la gradul al patrulea, așa cum spune legea la momentul actual.

De asemenea se introduce obligatoriu, consimţământul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani la stabilirea programului de menţinere a relaţiilor personale cu ambii părinţi, în caz de divorț.

Dacă minorul nu va dori să își exprime părerea, atunci programul va fi stabilit de către instanța judecătorească.

Potrivit noii legi, indemnizaţia pentru tinerii care urmează să părăsească sistemul de protecţie socială va fi egală cu echivalentul a trei salarii minime brute de bază.

În prezent această indemnizație este egală cu echivalentul a unui salariu minim brut de bază. În același timp, tinerii din sistemul de protecţie specială vor avea şi posibilitatea de a opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizații lunare de aproximativ 2.500 de lei, până la împlinirea vârstei de 20 de ani.

Proiectul de lege a fost votat marți, 22 iunie, în Parlament și a duce modificări la Legea 272/2004.

Ce se va întâmpla cu orfanii

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi despre care se face vorbire, copiii pentru care a fost stabilită o măsură de protecţie specială nu vor mai putea fi mutaţi dintr-un serviciu de tip familial într-unul de tip rezidenţial, decât în situaţiile care pun în primejdie viaţa şi securitatea acestora.

O altă noutate constă în faptul că, potrivit noii legi adoptate în Parlament, reprezentanţii serviciilor publice de asistenţă socială vor avea obligaţia ca, în etapa de monitorizare a copiilor reintegraţi în familie, să întocmească rapoarte de monitorizare trimestriale timp de doi ani.

În prezent legea stabilește că aceste rapoarte de monitorizare se întocmesc pentru o perioadă de șase luni.

Comments are closed.