Știri

Se schimbă modalitatea de plată a amenzilor. Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o lege extrem de importantă, care îi vizează pe toți românii, la un moment dat. Astfel, cei care au de plătit o amendă trebuie să știe că modalitatea se va schimba și trebuie să țină cont de anumite aspecte.

S-a schimbat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, modificarea şi completarea Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Astfel, în curând, persoana care plătește o amendă nu va mai trebui să trimită procesul verbal la Poliţie pentru a demonstra că şi-a plătit amenda.

Deputatul UDMR Benedek Zacharie, celc care a și inițiat această lege, a precizat că cetăţeanul nu va mai trebui să trimită la Poliție procesul verbal pentru a demonstra că şi-a plătit amenda, pentru că va exista un cont unic în care vor intra banii. Astfel, este un avantaj atât pentru primării, cât și pentru români.

“Prin derogare de la dispoziţiile art. 20 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada aplicării sistemului pilot, dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte, având seria de evidenţă unică prevăzută la art. 2 lit. B)”, este modificarea adusă legii privind plata amenzilor contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice.

Crește punctul de amendă

În prezent, punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut. De câțiva ani buni, valoarea acestuia este plafonată, ceea ce înseamnă că a rămas tot la 145 de lei încă din anul 2017. Totuși, această sumă ar putea crește chiar de la începutul noului an.

În 2022, salariul minim pe economie va crește de la 2.300 de lei, atât cât este în prezent, la 2.550 de lei. Astfel, și punctul de amendă s-ar putea majora cu mai bine de 100 de lei din noul an, putând ajunge chiar la 255 de lei.

Plafonarea trebuie decisă prin ordonanță de urgență în fiecare an, la fel cum s-a procedat și în 2021. În 2020, în schimb, ordonanța a fost dată abia la 9 ianuarie, iar până atunci, șoferii au plătit amenzi aproape duble, punctul fiind 233 de lei, spre deosebire de 145.

Comments are closed.