Știri

Șeful NATO a făcut anunțul zilei! Crește considerabil forța de răspuns la amenințările Rusiei

S-au împlinit patru luni de când Federația Rusă a deschis războiul împotriva Ucrainei și a adus amenințări statelor membre NATO care au susținut Ucraina cu arme, în toată această perioadă. Șeful alianței nord-atlantice a declarat că va transforma Forța de răspuns la amenințările Rusiei. Iată ce înseamnă asta, de fapt!

Șeful NATO a făcut anunțul zilei

Jens Stoltenberg a declarat că obiectivul NATO este să transforme Forţa de răspuns şi să ridice la peste 300.000 de militari numărul soldaţilor cu nivel ridicat de reacţie pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia. În prezent, forţa de răspuns a NATO (NRF) are aproximativ 40.000 de militari.

Vom spori de asemenea capacitatea noastră de a ne consolida în caz de conflict, datorită mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţilor desfăşurate în avans, precum apărarea aeriană, şi forţelor prealocate apărării anumitor aliaţi, a declarat Jens Stoltenberg.

Summitul NATO are loc în perioada 28-30 iunie 2022, în Spania, unde se vor reuni șefii de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Facem precizarea că Summitul Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc în Spania este a treia reuniune de vârf a Organizaţiei din acest an, dar prima cu caracter regulat.

Primele două reuniuni ale șefilor de stat și de guvern din acest an au avut loc pe 25 februarie și 24 martie, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Klaus Iohannis participă la Summitul NATO

Preşedintele României va participa, miercuri, 29 iunie, la o primă reuniune formală a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern. Temele de discuţie vor fi războiul ilegal de agresiune al Rusiei contra Ucrainei, consecinţele acestuia şi continuarea asistenţei acordate Ucrainei.

În deschidere va interveni Preşedintele Ucrainei, prin sistem de videoconferinţă.

Pe 29 iunie, șeful statului român va participa la o a doua reuniune formală unde se va discuta despre provocările și amenințările globale, iar joi, 30 iunie, la o a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul şefilor de stat şi de guvern dedicată provocărilor şi ameninţărilor din Vecinătatea Sudică.

Potrivit unui comunicat de la Cotroceni, vor fi abordate progresele în lupta contra terorismului, modalităţile de asigurare a securităţii alimentare şi răspunsul la alte provocări provenite din Vecinătatea Sudică a Alianţei, precum şi posibilităţile de sprijin aliat pentru capacităţile de apărare ale partenerilor din Sud.

Comments are closed.