Magazin

Sfânta Maria Mare 2021. Iată programul liturgic de la Mănăstirea Nicula

Sfânta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, așa cum este cunoscută sărbătoarea în mod oficial, și cum apare în Calendarul Ortodox, este o sărbătoare mare, iar în România există multe biserici și mănăstiri care au hramul pe 15 august. În fiecare an, în ziua Adormirii Maicii Domnului, credincioși din toată țara merg în pelerinaj la Mănăstirea Nicula din județul Cluj, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul.

Programul slujbelor de la Mănăstirea Nicula pe 15 august

În fiecare an, pelerinajul la Mănăstirea Nicula din județul Cluj începe pe 12 august și se încheie pe 16 august. Anul acesta, procesiunea care va fi condusă de Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei va începe sâmbătă, 14 august, de la ora 12.00, la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul orașului Gherla, și va continua până la Biserica de lemn din curtea Mănăstirii Nicula.

Apoi, de la ora 18:00, pe altarul de vară al Mânăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22:00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului.

De menționat este că toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 02:00.

Duminică, 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, Înalt preasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie.

Adormirea Maicii Domnului 2021. Programul liturgic complet

Adormirea Maicii Domnului 2021. Sâmbătă, 14 august

07:00 – Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Ceasurile III și VI, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, Slujește și predică PS: Benedict Bistrițeanul

12:00 – Taina Sfântului Maslu, Plecarea soborului de arhierei din Gherla spre Mănăstirea Nicula

18:00 – Vecernia cu Litie, Slujește IPS Andrei Andreicuț în sobor de arhierei, preoți și diaconi

21:30 – Scoaterea Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului

22:00 -Utrenia și Prohodul Maicii Domnului, Înconjurul bisericii cu Icoana (în jurul orei 02:00), Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, Adormirea Maicii Domnului 2021.

Duminică, 15 august – Adormirea Maicii Domnului

05:00 – Sfânta Liturghie în biserică

08:00 – Acatistul Adormirii Maicii Domnului

09:00 -Sfânta Liturghie arhierească în sobor de arhierei, preoți și diaconi
Predică – IPS Andrei Andreicuț.

Comments are closed.