Magazin

Sfântul de la 1 iunie. Sărbătoare mare în prima zi a verii. Cea mai puternică rugăciune

Conform calendarului ortodox 2021, la data de 1 iunie este sărbătorit un sfânt important. Prima zi de vară îl rememorează pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful, mucenicul lui Hristos. Marele Sfânt a dus o viață plină de evlavie și iubire de Dumnezeu și niciodată nu a încălcat Cuvântul Lui.

Sfântul Iustin, 1 iunie

În fiecare an, pe data de 1 iunie, în religia ortodoxă creștină este prăznuit Sfântul Iustin Martirul și Filosoful. Sfântul Iustin Martirul și Filosoful s-a născut în jurul anului 100 și a trăit în vremea împăraților români Antonin cel Pios (138-161) și Marcus Aurelius (161-180).

Părinții lui erau de origine greacă și, deși erau oameni buni și înstăriți, erau păgâni. Nici Iustin nu a fost prieten cu religia la început, dar viața lui s-a schimbat complet după ce-l întâlnește pe un bătrân pe malul marii, care îi vorbește de Hristos. Acesta l-a fermecat cu laudele lui și l-a determinat să se încreadă în puterea Domnului.

În urma acestei discuții, Sfântului „i se aprinde deodată un foc în suflet și îl cuprinde o mare dragoste de profeți, ca și de bărbații aceia care au fost prietenii lui Hristos„. El a ajuns la concluzia că doar așa va trăi cu folos, dacă va face Voia Lui.

După ce s-a botezat, a mers la Roma, unde deschide prima școală filosofică în care se va preda credința creștină. Prin deschiderea acestei școli, filosoful cinic Crescens devine adversarul Sfântului Iustin. De teamă că i-a luat toată faima, l-a pârât autorităților romane că este creștin.

Când a fost întrebat dacă renunţă la Hristos, Sfântul Iustin a răspuns că „niciun om în toate mințile nu abandonează Adevărul pentru eroare“. Atunci a fost persecutat prin decapitare, pentru că nu a renunțat la Domnul.

Rugăciunea de la 1 iunie

Rugăciunea de la 1 iunie către Sfântul Iustin este una puternică, prin care aducem laudă Sfântului pentru curajul și iubirea sa față de Domnul. De altfel, rugăciunea ne conectează mai bine cu Sfântul și ne permite să îi cerem ajutorul ori de câte ori simțit că ne-am rătăcit.

Troparul Sfântului Mucenic Iustin Martirul şi Filosoful, a altui Mucenic Iustin şi a celor împreună cu dânşii, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Comments are closed.