Știri

Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul pentru elevi și profesori. E URGENT

Chiar de 8 Martie, Sorin Cîmpeanu a transmis un mesaj surprinzător pe rețelele de socializare. Acesta a informat oamenii că toate instituțiile de învățământ superior trebuie să revină la cursurile fizice de miercuri – 9 martie 2022.

„Ministerul Educației a emis o Notă conform căreia, începând cu 09.03.2022, instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică. În situația în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II lea”, a scris el pe Facebook.

Ministrul Educației a explicat că, după expirarea stării de alertă, se anulează toate restricțiile COVID-19 și toate facilitățile sanitare din instituțiile de învățământ. Conform spuselor sale, încetarea stării de alertă înseamnă „revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55 şi întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011. Se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile.”

De asemenea, după încetarea stării de alertă, elevii și profesorii nu mai sunt obligați să folosească măștile de protecție la ore, iar facultățile și școlile nu mai pot susține cursuri online sau examene online. Sorin Cîmpeanu a adăugat că nu este nevoie de abrobarea ordinului comun între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației.

Sorin Cîmpeanu a precizat că nu este nevoie de abrogarea ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, care a reglementat până acum funcționarea școlii în timpul pandemiei COVID-19. “Ordinul comun este emis în baza Ordonanței de Urgență nr. 141 din 2020 și a Legii 55 din 2020. Ieșirea din starea de alertă echivalează cu faptul că acest ordin comun își încetează automat valabilitatea“, a precizat pentru Edupedu.ro ministrul Educației.

În ceea ce privește posibilitatea organizării de cursuri online, Cîmpeanu a afirmat pentru Edupedu.ro că, în cazul universităților, legea educației definește cele trei forme de organizare a învățământului universitar: cu frecvență (zi) / cu frecvență redusă / la distanță. Aceste forme sunt acreditate de ARACIS, în urma evaluării. “Odată cu ieșirea din starea de alertă, dispare singurul fundament legal (Legea 55) care permitea derogare de la acest lucru”, a declarat ministrul Educației, pentru Edupedu.ro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că este necesară o perioadă scurtă de tranziţie pentru ca universităţile să reînceapă cursurile fizice deoarece „este mai complexă situaţia, inclusiv cu spaţiile de cazare căci există şi refugiaţi care stau în unele din spaţiile de cazare la universităţi.”

„Cred că o perioadă de tranziţie, nu foarte lungă, este necesară. (…) Sunt multe elemente care trebuie luate în considerare, (…) încât să fie posibilă această tranziţie cel puţin în această lună. (…) Există o ordonanţă de urgenţă, Ordonanţa 99, care modifică Legea 55, care ar putea să permită universităţilor, prin decizia Senatului, să ia o măsură tranzitorie care să asigure şi reîntoarcerea la condiţii de normalitate, adică la activitate faţă în faţă.

O perioadă de tranziţie care nu trebuie să fie foarte mare. (…) La universităţi este mai complexă situaţia, inclusiv cu spaţiile de cazare, există şi refugiaţi care stau în unele din spaţiile de cazare la universităţi”, a explicat acesta marți, 8 martie.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.