Știri Sănătate

Spitalele rămân fără locuri la ATI. Soluția: amânarea operațiilor care nu sunt urgente

Situația din țara noastră este una dificilă și lucrurile sunt din ce în ce mai grave. Tot mai mulți pacienți au nevoie de ventilație și secțiile de ATI au locuri limitate sau nu mai au deloc. În acest context, autoritățile au decis să caute o soluție pentru această problemă și s-au gândit la amânarea operațiilor care nu necesită o urgență. Cei cu probleme grave nu vor fi afectați de această decizie.

Amânarea operațiilor în favoarea bolnavilor de covid

În ultima perioadă, au tot existat cazuri în țară în care pacienții care nu mai aveau loc pe secțiile Covid erau tratați la UPU sau chiar în ambulanțe. Problema oxigenului a fost semnalată la mai multe spitale preceum cel din Craiova, Brașov, iar nici în alte spitale situația nu este mai bună și secțiile de Terapie Intensivă sunt suprasolicitate.

În acest context, de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, Intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe vor fi amânate, pentru ca resursele să fie folosite pentru bolnavii COVID-19. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a explicat că a discutat cu managerii și reprezentanții DSU și momentan este vorba doar de o recomandare adresată spitalelor din țară.

Secretarul Moldovan a explicat că situația este cât se poate de serioasă și că un singur pat poate face diferența în diferite situații, motiv pentru care trebuie luate măsuri. Andreea Moldovan i-a asigurat pe români urgențele nu vor fi afectate, cum ar fi pacienții oncologici, cu patologie non-COVID sau alte persoane care au un termen strict de realizare a intervenției chirurgicale.

„Vreau să asigur că urgențele, pacienții oncologici, care au un termen foarte strict pentru intervenții chirurgicale și care trebuie să se opereze într-un anumit moment nu vor fi afectați. Ei sunt clar urgențe. De asemenea, gravidele reprezintă urgențe”, a spus secretarul de stat.

Cât despre testele de salivă COVID, Andreea Moldovan a declarat că „oferă un fals sentiment de siguranță printr-un test negativ”.
Testarea va începe și în farmacii în aproximativ o săptămână, iar farmaciștii sunt nerăbdători și doritori să ajute. Pentru ca rezultatele să fie unele reale, colectarea probelor trebuie să fie corectă. Astfel, farmaciștii vor participa la un training în acest sens.

Comments are closed.