Știri

Sporurile bugetarilor rămân. Ce spune ministrul Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că știrea conform căreia sporurile bugetarilor vor fi desființate nu a fost decât un fake news. Guvernul nu își propune să facă asta pentru nagajații de la stat. Cu toate acestea, Turcan a declarat luni, la Realitatea Plus, că unele sporuri, inclusiv cel pentru calculator și cel de confidențialitate, ar trebui eliminate.

Ce se întâmplă de fapt cu sporurile bugetarilor în perioada următoare

Premierul Florin Cîțu a delcarat că au fost identificate până în prezent sporuri în valoare de  600 de milioane de lei și a menționat că multe dintre acestea vor fi desființate.

Deși premierul Florin Cîțu și liderii USR PLUS vor să renunțe complet la toate sporurile bugetarilor, de partea cealaltă Ludovic Orban și UDMR susțin că este necesară o analiză, deoarece o anulare totală a sporurilor ar afecta tocmai angajații care au salarii mici.

Raluca Turcan a fost întrebată dacă va desființa sau nu sporurile bugetarilor, iar ea a răspuns că acesta este un fake news și că nu se pune problema de așa ceva.

“Aş vrea să demontez un fake news care se propagă în ultimele ore. Nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor”, a spus Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Ministrul a mai precizat că sunt două criterii pe baza cărora se acordă sporurile: categoriile de muncă speciale și motivarea.

“Sporurile trebuie să aibă două principii de bază pentru care sunt acordate. Unul este acela pentru categorii de muncă speciale care necesită sporuri şi un alt principiu este acela al motivării. Ne dorim, de asemenea, ca salariile în plată să ţină mult mai mult cont de partea de salarizare decât de partea de sporuri şi atunci când cineva îşi negociază un venit şi stabileşte un venit, inclusiv în sistemul public, să fie atras în primul rând de salariu şi mai puţin de partea de suplimentare a salariului cu sporuri. De aceea, încerc să explic inclusiv un raţionament matematic. Chiar dacă operăm modificări pe sporuri, nu intenţionăm să scădem venitul, ci dimpotrivă, salariile să fie oarecum egalizate şi acestea să fie suplimentate doar pe bază de principii foarte clare, cu sporurile”, a spus Turcan.

Comments are closed.