Știri

OFICIAL: Ce restricții intra în vigoare de luni. De la ce oră nu mai putem ieși din case

UPDATE, ora 15:46: OFICIAL. CNSU: Restricții de circulație de la ora 22.00 indiferent de incidență și certificat verde

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, vineri, ca indiferent de rata de incidență din localitate să se impună restricții de ciruclație de la ora 22.00. În plus, în centre comerciale sau la evenimente, accesul este permis în baza certificatului verde.

Potrivit deciziei CNSU propusă Guvernului, circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă între orele 22.00-05.00, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile. Sunt exceptate persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, în intervalul orar când sunt restricții de circulație restul populației, nevaccinată, poate să se deplaseze în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente, sunt permise deplasările persoanelor în afara localităților dacă se află în tranzit sau fac călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei. Sunt permise deplasările din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, oamenii sunt obligați să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, pe suport hârtie sau în format electronic, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi, documentul de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, documentul care atestă trecerea, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau prezentat în limba română.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

De asemenea, se propune interzicerea desfășurării activității operatorilor economici care activează în domeniul comerțului/prestărilor de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, indiferent de rata de incidență cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21.00-05.00. Între aceste ore, operatorii economici pot activa doar prin livrare la domiciliu.

Aceeași măsură se aplică și activităților sau evenimentelor organizate și desfășurate de persoanele fizice, operatorii economici, instituțiile publice în următoarele domenii: instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise. Se aplică măsura și pentru săli de sport și/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri; târguri, bâlciuri, talciocuri.

Restaurantele, cafenelele, etc. pot funcționa cu activitate permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 05.00-21.00.

Activității în baruri, cluburi și discoteci este interzisă pentru o perioadă de 30 zile, precum și organizarea și desfășurarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), a concertelor și spectacolelor.

Se interzicere participarea spectatorilor la competițiile sportive.

Accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile conform hotărârii CNSUva fi permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Se propune, de asemenea, ca organizarea programului de lucru să se facă în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați.

Accesul vizitatorilor în toate instituțiile publice centrale și locale, operatorilor economici, care funcționează în clădiri de birouri private, se propune a fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.

Se abilitează Ministerul Educației pentru emiterea ordinului de ministru privind modificarea structurii anului școlar 2021-2022.

Se propune și instituirea obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Știrea inițială

Situația din țara noastră este din ce în ce mai dificilă din cauza virusului nemilos cu care ne confruntăm în prezent. Lucrurile au scăpat de sub control și numărul de persoane infectate și decedate este din ce în ce mai mare, motiv pentru care autoritățile au decis să ia restricții importante. Astfel, de luni, 25 octombrie, românii nevaccinați trebuie să respecte mai multe reguli.

UPDATE 14:04 – Magazinele se vor închide la ora 20:00 și ieșirea din casă pe parcursul nopții este permisă doar cu adeverință sau legitimație de serviciu.

Când începe carantina de noapte

Președintele Klaus Iohannis a convocat ieri o ședință de urgență, în care a fost discutată situația din țara noastră. Președintele a anunțat că urmează să fie impuse mai multe restricții importante, menite să reducă numărul de infectări, majoritatea valabile pentru persoanele care nu s-au vaccinat.

Astfel, de luni, 25 octombrie, SURSE din politică spun că persoanele nevaccinate sau care nu au un motiv legitim nu vor mai putea ieși din casă după ora 21.00. Astfel, doar cei care fac dovada vaccinării și cei care au un motiv bine întemeiat, demonstrat pe baza unei declarații sau a unei adeverințe de angajator, vor putea circula pe străzi după acea oră.

O altă propunere ar fi ca accesul în instituțiile publice să se facă doar cu certificat verde. Astfel, pentru a merge, de exemplu, la primărie sau la poliție, trebuie să dovedim că suntem vaccinați, am trecut prin boală sau să prezentăm un test de covid.

De altfel, atât la stat, cât și la privat, angajații ar putea lucra alternativ – o parte într-un interval orar, iar cealaltă în altul, pentru a reduce cât mai multe interacțiune la locul de muncă, precum și aglomerația din mijloacele de transport în comun.

O altă propunere este ca de luni, toate evenimentele private din întreaga țară să fie interzise, fără nicio excepție, atât pentru cei vaccinați, cât și nevaccinați. La evenimente este aglomerație și riscul de îmbolnăvire este mare.

Reguli noi de luni

Tot de luni, președintele a anunțat că se închid școlile din toată țara, indiferent de rata de incidență din localitățile din care provin. Astfel, niciun elev nu va mai merge la școală pentru cel puțin 14 zile, pentru a evita răspândirea virusului. În unitățile de învățământ încă mai sunt persoane nevaccinate și riscul de îmbolnăvire este mare.

“Începând cu luni, masca va deveni obligatorie peste tot, şi în interior şi în exterior, şi în târguri şi la cinema, şi dacă vă plimbaţi pe stradă, este obligatoriu să aveţi mască.Va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând ce vaccinați și cei care, cu legitimație de serviciu, au o treabă legitimă de rezolvat. În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați, din păcate, vor avea o sumedenie de restricții”, a declarat Iohannis.

Mai mult, masca de protecție devine obligatorie pentru toată lumea, în orice spațiu. Chiar dacă ești vaccinat sau nevaccinat, trebuie să îți acoperi nasul și gura atât în spațiile interioare, cât și afară.

Mai mult, în timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde.

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.