Știri

Surse: Electric Castle și Untold 2021 s-ar putea ține cu o condiție. Vești bune pentru organizatori

Pandemia a pus festivalurile pe pauză, dar după un an lung și anevoios, vin și câteva vești bune. Conform unor surse guvernamentale, sunt șanse ca în 2021 cele două mari festivaluri românești – Untold și Electric Castle să poată fi organizate.

Electric Castle și Untold ar putea fi reluate în 2021

Observatornews scrie că, potrivit unor surse guvernamentale, în 2021, Festivalurile Electric Castle și Untold ar putea fi reluate. Accesul la cele două evenimente de mare anvergură s-ar putea face cu dovada vaccinării sau cu un test valabil negativ la coronavirus. Conform acelorași surse, condiția pentru deschiderea festivalurilor este ca până în luna iunie a acestui an să fie vaccinați cel puțin 5 milioane de români.

Scenarii propuse de Ministerul Culturii

Se fac pași pentru intrarea în normalitate, dar în continuare totul depinde de evoluția cazurilor de coronavirus și de evoluția campaniei de vaccinare. Ministerul Culturii a elaborat un plan cu două scenarii în care cinematografele, teatrele și sălile de spectacol să fie deschise de la 1 iunie 2021.

În primul scenariu, participarea la evenimente s-ar putea face numai cu dovada faptului că persoana în cauză nu are coronavirus. Pentru asta poate prezenta cu test PCR, un test rapid, sau dovada că s-a vaccinat împotriva virusului Sars Cov2.

Al doilea scenariu prevede că publicul nu trebuie să prezinte nicio dovadă medicală, dar organizarea unui eveniment se va face în funcție de rata de infectare din respectivul oraș.

Adică se vor ocupa 2/3 din capacitatea sălii în funcție de rata de incidență raportată la 14 zile, după cum urmează: fără depășirea a 500 de spectatori când rata de incidență nu depășește 3 raportat la mia de locuitori, fără depășirea a 300 de spectatori dacă rata de incidență a cazurilor de coronavirus ajunge la 5 raportat la mia de locuitori, fără depășirea a 200 de locuri, în cazul în care rata de incidență ajunge la 7,5 raportat la mia de locuitori.

Florin Cîțu despre revenirea la normalitate

Pe 5 aprilie, premierul României, Florin Cîțu și totodată ministru interimar la Sănătate a declarat că revenirea României la normalitate ar putea începe de la 1 iunie 2021. Restricțiile vor fi ridicate pe rând. Totul depinde de cum va decurge campania de vaccinare.

La finalul lunii mai, ar înseamnă în cel mai pesimist scenariu să avem aproape 5 milioane de persoane vaccinate, iar într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate. Cinci milioane de persoane vaccinate este o cifra importanta pentru noi, pentru că reprezintă 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul important să vorbim despre revenirea economiei la sfârşitul lunii mai, a declarat Florin Cîțu.

Potrivit oficalităților, masca de protecție ar putea fi ultima la care vom renunța din moment ce începe relaxarea măsurilor.

Comments are closed.