Știri

Tornadele fac ravagii în România! Imagini șocante cu ce a mai rămas după potop

Vremea este foarte schimbătoare și ciudată în ultima vreme. Ne confruntăm cu temperaturi extrem de ridicate și un aer irespirabil, dar din senin mai apar și furtunile și tornadele. Deși pe termene scurt, fac ravagii și nu mai lasă în urma lor nimic.

Dezastru în Galați

Vremea din România este foarte greu de înțeles de ceva timp. Temperaturile caniculare corelează cu furtunile și ploile puternice, care fac prăpăd. Județul Galați a simțit aceste fenomene cel mai bine, după ce o tornadă a făcut ravagii.

Vezi și: Meteorologii aduc vești rele: pericol de tornadă și fenomene extreme în luna august

Vântul puternic a prins aspect de tornadă și a distrus solariile legumicultorilor din județul Galați, care au rămas fără agoniseala lor. Aproximativ cinci hectare de solarii au fost luate de vânt, iar agricultorii sunt pur și simplu disperați. Nu au bani să refacă terenul, pentru că este vorba de costuri mult prea mari și deja își fac planuri să meargă la muncă în străinătate ca să își poată reîncepe afacerea sezonul următor.

“Avem în jur de 5 hectare, dar mai sunt oameni la ușa primăriei care depun înștiințări. Unele sunt totale, suta la suta, adică solarul căzut la pământ… Am tineri care spun că gata, se duc să se angajeze, pleacă in Spania, în Portugalia…

Să ridici un solar de 2.000 de metri pătrați îți trebuie 100 de mii, 1 miliard sa poți să-l faci. Nu mai au banii ăștia la ora actuala!”, a explicat Ionel Strautulat, primarul localității Umbrărești.

Primarul localității Umbrărești, locul în care a avut loc tornada, a explicat că o comisie formată din reprezentanți de la prefectură și ISU Galați va veni să analizeze situația și să vadă la ce sume se ridică pagubele. Este al doilea incident de acest gen, pentru că în 2020 a fost prăpăd și în Matca, acolo unde se află unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară.

Se schimbă vremea în România

Vremea a fost extrem de ciudată vara aceasta, dar se pare că veștile sunt bune, cel puțin pentru două zile. Vremea va fi ceva mai potolită vineri, după ce și joi a fost la fel, dar în weekend sunt așteptate din nou ploile puternice, fenomenele extreme precum vijeliile și grindinda.

“Pauza aceasta este însă doar de două zile, pentru că în weekend vom avea din nou sisteme frontale active care vor determina fenomene specifice instabilității atmosferice, la început în regiunile sud-vestice și în zonele de deal și de munte, mai apoi și în celelalte regiuni, astfel încât vom avea din nou averse torențiale. În consecință, cantități foarte mari de apă ce se pot înregistra în mod deosebit în intervale scurte de timp, intensificări de scurtă durată ale vântului, poate chiar și vijelii și căderi de grindină. Toate acestea fiind asociate și cu frecvente descărcări electrice.”, a spus Alina Șerban, meteorolog ANM.

Comments are closed.