Știri

Tot ce trebuie să știți despre relaxarea de la 1 august! Ce se schimbă!

Măsuri de relaxare de la 1 august în România. Miercuri, 28 iulie, Guvernul României a adoptat hotărârea privind noile măsuri de relaxare ce vor intra în vigoare de la 1 august 2021. Nu sunt mari schimbări față de ce se întâmplă la acest moment în țara noastră, și, foarte important de menționat, masca de protecție rămâne obligatorie în spațiile închise.

Acestea sunt măsurile de relaxare ce vor fi aplicate de la 1 august 2021

În principiu, măsurile de relaxare de la 1 august vizează numărul maxim de persoane permis la evenimente private (nunți, cumătrii, etc.), activități sportive, culturale și artistice.

Astfel, de la 1 august, activitățile culturale, artistice și de divertisment se pot desfășura cu participarea a cel mult 2.500 de persoane. Purtarea măștii de protecție este obligatorie.

Premierul României a ținut să precizeze că nu se relaxează foarte mult față de situația actuală, în contextul epidemiologic în care ne aflăm.

Care sunt condițiile: în localitățile în care au loc aceste evenimente, incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de coronavirus trebuie cuprinsă între 2 și 3/1.000 de locuitori, iar participanții trebuie să fie vaccinați cu schema completă, să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR efectuat în ultimele 72 de ore sau al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau dovada că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

În aceeași măsură, în localitățile în care rata incidenței cazurilor de coronavirus este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, activitățile culturale, artistice și de divertisment în spații deschise pot fi organizate cu participarea a până la 75.000 de persoane. La fel ca și în cazul de mai sus, aceste persoane trebuie să prezinte dovada vaccinării, rezultatul negativ al unui test PCR, sau dovada că au avut Covid-19 și s-au vindecat.

Cum vor putea fi organizate nunțile de la 1 august 2021

În ceea ce privește evenimentele private, în categoria cărora includem nunți, cumătrii, aniversări, etc, CNSU a stabilit, iar Guvernul a aprobat participarea unui număr de cel mult 150 de persoane în spații deschise, sau maxim 100 de persoane în spații închise, dacă în localitatea respectivă, incidența cumulată la 14 zile a cazurilor de coronavirus este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5:00-2:00.

La incidența mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, este permisă participarea a maxim 200 de persoane în spații deschise și 150 în spații închise.

La incidența mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, au voiecel mult 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană.

La incidența mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, evenimentele private pot fi organizate cu cel mult 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp, dacă participanții sunt vaccinați, au dovada testării sau a trecerii prin boală.

Reguli pentru organizarea de competiții sportive, de la 1 august 2021

În ceea ce privește organizarea de competiții sportive începând cu data de 1 august 2021, s-a hotărât:

  • să aibă loc în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 m între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
  • la incidența mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, pot fi organizate în spații închise sau deschise, cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă.
  • La capacitatea maximă se pot organiza competițiile sportive doar dacă toți participanții fac dovada vaccinării. Trebuie să fi trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete.

Comments are closed.