Magazin

Tradiții culinare de Rusalii. Ce nu trebuie să lipsească de pe masa fiecărui român

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători. La fel ca de Paște, Înălțare sau alte evenimente religioase cu semnificație importantă, credincioșii se pregătesc și acum cu tot felul de preparate gustoase. Află ce nu trebuie să lipsească de pe masă în cele două zile de sărbătoare și ce alimente trebuie consumate.

Ce se mănâncă de Rusalii

Anul acesta, imediat după Rusalii, mai precis începând cu Lunea Sfântului Duh, se lasă secul pentru postul sfinților Petru și Pavel. În ziua de duminică, în schimb, se pregătesc o mulțime de preparate speciale, menite să umple masa în zi de sărbătoare. Având în vedere că urmează post, duminica este ultima zi în care se poate mânca de dulce.

Mâncarea trebuie să fie, în principal, de sezon, din legume proaspete, verdețuri, tot felul de mirodenii care se găsesc acum în grădinile țăranilor și pe toate tarabele de la piață. Totodată, de Rusalii, este ultima dată când se mai poate prepara pască, aceasta fiind preparată, din nou, de Paște. Nu se mai fac, în schimb, ouă roșii. Ultima dată când s-au mai putut vopsi ouă a fost de Înălțare.

De asemenea, alte preparate care nu trebuie să-ți lipsească sunt sărmăluțele în foi de viță, ciorbă cu multe verdețuri și tocană de legume, preparate potrivite pentru sezonul cald.

În unele zone, în special în satele din Bihor, oamenii merg la biserică cu vase și oale cu faină și furaje pentru a fi sfințite. În aceste oale urma să se facă mâncare în timpul anului pentru ca toți cei care mâncau din ele să fie feriți de rele. Animalele care vor consuma mâncarea binecuvântată vor fi ferite și ele de cele rele.

Din făina sfințită de către preot se coace pâine pe vatră, care e mâncată în familie în ziua de Rusalii. Oamenii duc la biserică și prăjituri, fructe, pe care apoi merg la cimitir și le dau de pomană pentru sufletele celor adormiți. Se dau de pomană cireșe, mere verzi, fructe de sezon.

Comments are closed.