Magazin

Tradiții de Înălțarea Domnului. Ce este complet interzis pe 2 Iunie 2022

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Are loc mereu după Paște, dar data nu este fixă. Cu ocazia acestui eveniment, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante, menite să ne aducă noroc și să ne apropie mai mult de Dumnezeu.

Cele mai vechi tradiții de Înălțare

La data de 2 iunie este sărbătorită Înălțarea Domnului. Aceste eveniment religios diferă de la an la an, în funcție de Paște, care nu are niciodată dată fixă. Anul acesta sărbătorim ridicarea la Cer a Domnului la data de 26 mai, joi, singurul lucru care se respectă în fiecare an: ziua săptămânii. Astfel, Înălțarea se sărbătorește mereu la 40 de zile după ce Iisus s-a pogorât.

Sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios și a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălțat Domnul Iisus la Cer. În această zi, oamenii se salută cu urarea „Hristos s-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat!”. Doar până acum se mai vopsesc ouă roșii și se ciocnesc.

Tot în această zi, femeile și bărbații își pun la mijloc foi de nucă. Se spune că aceștia vor fi feriți de necazuri, de boli și orice problemă, pentru că și Hristos a respectat acest obicei.

Ce este complet interzis de Înălțare

Sunt interzise și multe lucruri în această zi. Femeile nu au voie să împrumute sare şi nu dau foc din casă. Se spune că, în cazul celor cărora nu respectă tradiția, toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte. Femeile de la țară țin cont cel mai mult de aceste superstiții.

Este complet interzis să ne certăm cu cineva, să purtăm dușmănie sau să urâm pe cineva. Se spune că azi trebuie să ne împăcăm cu toată lumea și să fim buni cu cei săraci, să le dăm de pomană.

Nu se muncește, nu se spală și nu se fac treburi casnice în această zi. Se spune că este bine pentru cei care mor astăzi, chiar și fără lumânare, pentru că sunt luminata de această sărbătoare mare și ajung direct în Rai, fără a mai trece prin judecata de apoi.

Comments are closed.