Magazin

Tradiții importante de Lăsata Secului de brânză. De ce se fac focuri purificatoare în ultima zi dinainte de Postul Paștelui

Duminică, 6 Martie, are loc Lăsată Secului de brânză. Mai exact, este ultima zi în care se mai pot consuma alimente de dulce, pentru că din 7 martie, pentru 40 de zile, începe postul Paștelui. Află ce trebuie să faci în această zi și ce tradiții trebuie să urmezi pentru a avea noroc.

Ce se face de Lăsata Secului

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, postul Paștelui. Este un moment care marchează adunarea familiei laolaltă. În unele zone se adună toate oasele, iar in prima zi de post se aruncă spre răsărit pentru bunăstare.

În această zi se pregătesc tot felul de bunătăți și se organizează petreceri, având în vedere că apoi nu vor mai fi permise. Finii vin cu plocon la naș, în care pun găini, cârnați, ouă sau brânză. Fiind lăsata de brânză, se pregătesc plăcinte, tot felul de preparate pe baza acestui aliment.

În unele zone, mai ales în Oltenia, se aprind focuri menite să gonească spiritele rele. Acestea ard de seara până în dimineața postului, la porțile oamenilor sau la adunări în sat, și se spune că țin departe de casă spiritele rele, orătăniile și orice personaje negative.

Interzis înainte de post

În această zi, mulți credincioși aleg să se spovedească, pentru a începe cu bine perioada de post. Urmează 40 de zile atât de curățire trupească, dar mai ales sufletească, pline de rugăciune și gânduri bune.

Se spune că nu ai voie să te cerți cu nimeni în aceasta zi sfântă, pentru că îți ca merge tot anul rău. Din contră, trebuie să ne punem la punct relațiile cu cei dragi, să nu purtăm nimănui dușmănie și să ne rugăm pentru binele aproapelui nostru.

Nu uita să speli vasele înainte de începutul postului. Se spune că pe acestea nu trebuie să rămână urme de mâncare de dulce, având în vedere că vor fi folosite pentru mâncare fără oua, lapte sau carne. Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Comments are closed.