Magazin

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului. Ce nu se face în ziua de Pocroave

Începutul lunii octombrie aduce o mare sărbătoare în atenția credincioșilor credincioși ortodocși. Chiar în prima zi din lună Biserica Ortodoxă cinstește Acoperământul Maicii Domnului, în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului

La fel ca în cazul fiecărei mari sărbători din Calendarul Ortodox Român, și de sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții străvechi pe care unii încă le respectă. 

Astfel, în ziua de 1 octombrie, la țară se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, pentru că se acoperă pământul cu brumă.

În prima parte a zilei, gospodinele pregătesc plăcinte de post cu mere sau cu dovleac cu care își întâmpină musafirii.

Tot în această zi, oamenii de la țară stropesc vitele cu apă sfințită pentru a fi sănătoase și ferite de orice boală în timpul sezonului rece.

Din categoria superstiții care se țin în ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, amintim faptul că nu se taie părul. Este o practică absolut interzisă din popor pentru că se consideră că părul rămâne în legătură cu corpul și că nu trebuie tăiat, nici aruncat, nici ars pentru că va fi folosit de vrăjitoare în scopuri rele.

De asemenea, fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată se rugau în ziua de  Acoperământul Maicii Domnului pentru ca aceasta să se îndesească.

Pentru cine poate este bine să țină post pe 1 octombrie, cel puțin până la prânz. În unele zone din țară, în această zi se mănâncă doar covrigi frământați și se bea apă sau ceai.

Este bine ca oamenii să meargă la biserică cu pachețele pe care preotul să le sfințească și mai apoi, ei să le împartă celor nevoiași – pomană pentru sufletele rudelor.

Ce reprezintă sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului

Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului este o sărbătoare cu dată fixă, respectiv 1 octombrie, cunoscută și sub numele de Pocroave. Potrivit rânduielilor bisericești este zi de post în amintirea minunii petrecute în biserica Maicii Domnului din Vlaherne, Constantinopol.

Tocmai de aceea în această zi se spune că cei care se roagă Maicii Domnului vor primi ajutor și protecție.

Comments are closed.