Magazin

Tradiții pentru a doua zi de Rusalii. Ce nu ai voie să faci în Lunea Duhului Sfânt

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai mari și importante sărbători. Sunt sărbătorite, în funcție de zonă, mai multe zile, dar în calendar sunt notate două zile. Este liber legal pentru toată lumea în aceste zile, în care trebuie să se țină cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante.

Interzis în a doua zi de Rusalii

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. Ca în prima zi, se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, pentru a te asigura că îți va merge bine mereu.

Tradiția spune că în Lunea Sfântului Duh, nu este bine să te cerți cu nimeni. Acest lucru îți poate aduce necazuri și îți poate distruge relațiile cu toate persoanele pe care le cunoști.

Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine sa înoți sau să te speli nici în a doua zi de Rusalii. De asemenea, nu ar fi bine să te speli nici pe cap, mai ales dacă ești față. O superstiție spune că riști să rămâi nemăritată.

De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare. Nu te urca în pomi, nu te duce în locuri înalte și nu călători departe de casă, pentru că ielele ți-ar putea provoca accidente grave.

De asemenea, nu este bine să muncești în această perioadă, pentru că zânele se înfurie pe cei ce nu le respectă și nu sărbătoresc această ocazie. Dacă muncești, acestea te-ar putea determina să te accidentezi.

Tradiții a doua zi de Rusalii

În unele zone ale ţării, în a doua zi de Rusalii se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. De asemenea, se gătesc tot felul de preparate speciale pentru această zi importantă.

Tot în Lunea Sfântului Duh se împart și farfurii frumos împodobite pentru cei vii. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Se pun astfel de podoabe și în grajdurile animalelor, pentru a nu fi luate de iele.

 

Comments are closed.