Magazin

Tradiții pentru prima zi de Paște. De ce se ciocnesc ouăle

Duminică, 2 mai, credincioșii sărbătoresc Învierea Domnului. Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale acestui an, de care se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri. Românii țin cont de acestea, pentru a fi siguri că respectă această sărbătoare și nu fac ceva greșit. Vezi ce tradiții nu trebuie să omiți în prima zi de Paște și află de ce se ciocnesc ouăle.

Tradiții pe 2 mai, prima zi de Paște

Tradiţia spune că de Paște trebuie să îți înnoiești garderoba. Purtarea unor haine noi în duminica Învierii semnifică purificarea corpului şi a sufletului. Deci nu este un moft, este un obicei care îți aduce noroc. Se spune că femeile trebuie să poarte o cămașă nouă, în timp ce bărbații trebuie să aibă o pălărie nefolosită pentru prima zi de Paște.

Conform obiceiurilor, lumina luată de Înviere trebuie să ardă în toată ziua de Paște. Mai mult, ea se mai aprinde și la evenimente nefericite, în caz de cutremur, fenomene naturale extreme, pentru a feri casa și familia de probleme.

Pe 2 mai nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul. De altfel, nu trebuie să te cerți cu nimeni, pentru că vei fi urmărit mereu de persoane rele și nu vei mai reuși să-ți faci niciodată un prieten de nădejde.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

Ciocnitul ouălor

Un alt obicei întâlnit în majoritatea zonelor din țară spune că după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toată familia trebuie să mănânce un ou roşu şi pască pentru a fi curaţi ca pasca şi  sănătoşi ca oul. Se ciocnesc ouăle chiar în curtea bisericii, iar primul care consumă este capul familiei, respectiv bărbatul cel mai în vârstă.

Despre ouăle roșii se spune că vindecă boli și protejează animalele din gospodărie. Potrivit tradiţiei, Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat lângă cruce un coş cu ouă. Acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus, motiv pentru care ouăle se vopsesc în roșu de Paște.

În unele regiuni, românii pun sub pernă cojile strânse de la ouăle de Paște, mai ales sub capul copiilor, pentru ca aceștia să fie feriți de orice răutate.

Comments are closed.