Magazin

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce este complet interzis pentru toți credincioșii pe 25 martie

La data de 25 martie are loc una dintre cele mai mari sărbători din an. Este marcat momentul în care Sfântul Gavriil i-a dat de veste Fecioarei Maria că îl va naște pe Mântuitor. Cu ocazia acestei zile se ține cont de mai multe tradiții și obiceiuri, pe care trebuie să le respectăm pentru a ne merge bine. Este o zi importantă, plină de însemnătate.

Tradiții importante de Blagoveștenie

La 25 martie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Buna Vestire, prima dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. Este o zi de mare bucurie, în care Fecioara Maria a fost înștiințată că va naște pe Mesia. Din acest motiv, este dezlegare la pește, așa că cei care țin post vor putea consuma acest aliment, pentru a fi ușori ca peștele.

În tradiția populară, sărbătoarea mai este numită și Blagoveștenie sau ziua cucului, pasărea aducătoare de vești bune; de fiecare dată când cântă, ceva bun se va întâmpla în viața noastră. Se spune că pe 25 martie cântă pentru prima dată această pasăre, iar glasul ei va răsuna până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

O tradiție veche spune că trebuie să numărăm de câte ori cântă cucul în această zi. Astfel, vom afla câți ani mai avem de trăit. În plus, este bine să punem sare și pâine pe prag, din care se spune că se vor hrăni îngerii.

Interzis de Buna Vestire

În această zi mare, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin și cu buzunarele pline de bani, precum și haine noi. Dacă ești posomorât astăzi, se spune că și cucul îți va cânta de rău.

Este complet interzis astăzi să te cerți cu cineva. Se spune că cei care intră în scandaluri vor avea numai de suferit și comit un păcat mare, iar tot restul anului le va merge numai rău.

În ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că vor muri toți peștii din apa respectivă. În unele zone, oamenii amenință pomii cu toporul și îi stropesc cu țuică pentru ca aceștia să dea roade.

De asemenea, femeile nu au voie să pună ouăle sub cloșcă astăzi, pentru că puii vor ieși cu două capete și două picioare și niciunul dintre aceștia nu va trăi. În plus, nu au voie să muncească, că coase sau să spele haine, fiind sărbătoare cu cruce roșie.

 

 

Comments are closed.