Magazin

Tradiții speciale în Vinerea Mare. Zi de post negru pentru credincioși

Săptămâna Mare se încheie sâmbătă, înainte de Înviere. Vineri este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, în care credincioșii țin cont de multe tradiții și obiceiuri. Este o zi de doliu, ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, cea mai importantă din Postul Paștelui.

Tradiții în Vinerea Patimilor

Vinerea Mare, care mai poartă denumirea de Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor simbolizează ziua morţii şi îngropării Domnului Iisus Hristos. Este ultima denie, care vorbește despre patimile pe care le-a îndurat Mântuitorul de-a lungul celor trei zile și au loc practici extrem de interesante.

Vezi și: Când se vopsesc, de fapt, ouăle. Greșeala pe care o fac mulți credincioși

Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute în mormânt. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții. În unele zone, credincioșii merg până acasă cu lumânările aprinse, pentru a da de veste și celor morți că se apropie Paștele. Acasă, făceau cruce cu lumânarea aprinsă la fiecare colț de cameră.

Astăzi ai voie doar să faci pregătiri pentru ziua de Paște, să gătești, dar în niciun caz să faci curățenie, să speli haine sau să coși. Mai mult, asigură-te că vopsești ouăle joi, așa cum spune tradiția, pentru ca acestea să nu se strice tot restul anului și să îți aducă noroc.

Ce este interzis în Vinerea Neagră

În Vinerea Mare, consumul de urzici și folosirea oțetului pentru mâncăruri sunt complet interzise deoarece, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar când i-a fost sete i s-a dat să bea oţet. De altfel, nu ai voie să faci treburi la câmp sau să plantezi ceva, pentru că nu va rodi.

În această zi nu este bine să omorâţi animale, păsări și nici să consumați carne. Cei mai mulți credincioși țin post negru în această zi de doliu, în semn de respect și mulțumire pentru tot chinul îndurat de Mântuitor pentru noi.

Mai mult, tunsul părului semnifică un deces în familie. În majoritatea regiunilor din țară se spune că îți va muri cineva drag dacă mergi la frizer, iar tu vei fi lovit de boli grave din această cauză.

În această zi gospodinele nu coc cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Se spune că cei care se scufundă în apă rece de trei ori vor fi feriți de orice boală și nu vor ști ce este greul.

Comments are closed.