Știri externe

Tragedie în Vinerea Mare. 44 de morți și peste 150 de răniți la pelerinaj în Israel

Tragedie în Vinerea Mare la un pelerinaj religios din Israel. Joi noapte, zeci de morți și sute de răniți au fost anunțați de către presa internațională. Oamenii s-au călcat, la propriu, în picioare, la poalele Muntelui Meron pentru celebrarea Lag B’Omer.

„Un dezastru fără margini”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu imdiat după tragedie, adăugând că se roagă pentru victime.

Primele informații arăta că motivul tragediei a fost că structura ridicată la fața locului pentru manifestarea religioasă a cedat sub greutatea mulțimii. Surse din poliție, citate de Haaretz, spun însă că teribilul incident s-a petrecut pe un culoar îngust de acces către locul desfășurării evenimentului și totul a pornit de la o persoană din mulțime care s-a împiedicat, trăgând zeci de alte persoane după ea, pe principiul dominoului.

Cel puţin 44 de persoane au fost ucise la pelerinajul din Israel, conform datelor preliminare. La faţa locului au interveni zeci de ambulanţe, iar zona a fost evacuată.

Echipele de salvare au menţionat iniţial prăbuşirea unor gradene ca fiind cauza rănirii unor participanţi la pelerinaj. Ulterior, au comunicat că a fost vorba despre o busculadă de proporţii, relatează Agerpres.

Lag Baomer este o sărbătoare ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat 100.000 de participanţi.

BBC, care citează Times of Israel, scrie că joi ar fi ajuns acolo 100.000 de participanți, iar vineri ar fi urmat să li se alăture alte zeci de mii de pelerini. CNN, citând surse locale, susține că la fața locului erau între 50.000 și 100.000 de oameni. Imediat după declanșarea haosului, la fața locului s-au deplasat de urgență zeci de ambulanțe, iar poliția a făcut apel la oameni să evacueze locul, pentru a putea gestiona situația și salva răniții.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.