Știri Sănătate

Tulpina din India, descoperită în România. Valeriu Gheorghiță, mesaj important pentru români

O variantă a tulpinii indiene de Covid-19, alta decât cea care ar fi dus la criza din India, a fost identificată în România la mai multe persoane, ceea a provocat cu adevărat isterie în rândul oamenilor. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a ținut să le explice Românilor cum stau, de fapt, lucrurile în România în acest moment și cât de periculoasă este noua tulpină.

Tulpina din India nu este foarte periculoasă

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a intervenit pentru a clarifica situația, după ce au apărut tot mai multe informații depre noua tulpină indiană, care a ajuns și la noi în țară, cum că ar prezenta un risc foarte ridicat.

Medicul a explicat că nu există niciun motiv de îngrijorare în plus în ceea ce privește tulpina de coronavirus din India, pentru că nu este mai periculoasă decât cele cu care ne-am întâlnit până acum.  Deși poate reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor rezultați prin vaccinare, această mutație nu reduce eficiența vaccinurilor, cum nu au făcut-o nici celelalte mutații.

“Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.

Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Astfel, coordonatorul le transmite românilor să continue să se vaccineze și să aibă încredere în vaccin, pentru că doar prin imunizare putem reveni la viața normală, de dinainte de pandemie.

O variantă a tulpinii indiene de Covid-19 a fost identificată într-un focar din județul Brașov. Este vorba despre cinci persoane sosite din India, care au fost depistate pozitiv. Infectații sunt muncitori care lucrează în construcții, în Colonia Bod, care au fost plecați în India. Cazurile de infectare au fost izolate și ancheta epidemiologică este în plină desfășurare. Până acum, au fost identificate doar forme ușoare ale bolii.

Comments are closed.