Știri

Tulpina indiană a ajuns în România. Primul pacient confirmat cu virusul

Varianta tulpinii indiene a ajuns în România. Este vorba despre o singură persoană confirmată cu această tulpină a virusului. Pacientul are 26 de ani și lucrează în construcții, în Brașov.

Tulpina indiană a ajuns în România

O nouă mutație a coronavirusului a ajuns în România. Este vorba despre tulpina indiană a virsului Sars Cov 2, confirmată deja în peste 70 de țări.

Conform Digi24, persoana în cauză a fost confirmată în urmă cu două zile și are 26 de ani.

Contextul: Este vorba despre un grup de 8 muncitori din India veniți în România pe 13 aprilie. Au fost testați la sosirea în țară, erau bine, dar acum, când unul dintre ei a vrut să revină în India, a fost retestat și atunci s-a descoperit că este infectat.

Cinci din cei 8 sunt pozitivi la coronavirus, unul are mutația indiană. Niciunul nu este simptomatic.

Au venit pe 13 aprilie în România, nu au prezentat simptome. Unul a vrut să se întoarcă în țară și s-a făcut testul. S-a identificat virusul prezent. A fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe. A fost înștiințat și INSP. Toate contactele au fost testate și izolate. Din cele 8 persoane, 5 sunt pozitive și sunt izolați în locuințe individuale pentru a nu exista risc de transmitere. Au avut lucrări care nu au implicat interacțiunea cu alte persoane, a declarat la Digi24 Andreea Neculau, director DSP Brașov.

Varianta aceasta de tulpină a coronavirusului a fost depistată recent în Grecia.

Un eşantion pozitiv al variantei dominante în India a fost detectat la o femeie străină, de 33 de ani, care locuieşte în Attica şi care făcuse o călătorie în Dubai pe 4 aprilie, a declarat organismul naţional de sănătate publică (Eody).

Cu privire la tulpina indiană, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național, a declarat că aceasta a suferit două mutații care cresc contagiozitatea, agresivitatea și, mai mult decât atât, pot face ca virusul să fie mai rezistent la vaccinuri.

Cele două mutații ale tulpinei indiene a virusului sunt: E484Q, asemănătoare cu cele din Africa de Sud și Brazilia, și E484K, despre care se crede că scade eficacitatea vaccinului și, mai mult decât atât, sporește riscul de infectare.

 

Comments are closed.