Știri externe

Ultima zi a președintelui Donald Trump. E posibil un val de grațieri, iar familia Trump nu îi va întâmpina pe Jill și Joe Biden la Casa Albă

Ultima zi a președintelui Donald Trump la casa albă. Printre acțiunile finale pentru administrația de ieșire se așteaptă un val de grațiere.

Miercuri, pe 20 ianuarie, conform tradiției americane, Joe Biden va fi investit în funcție.

Pe măsură ce Congresul revine, soarta procesului din Senat pentru a doua destituire a președintelui Trump rămâne necunoscută, iar președintele Nancy Pelosi nu a spus când Camera va trimite articolul de destituire Senatului.

Parlamentarii vor trebui să găsească timp pentru a dezbate un proiect de lege de finanțare, să confirme candidații la Cabinetul lui Biden și să se ocupe de articolul de punere sub acuzare adoptat săptămâna trecută în Cameră. Un proces ar putea începe imediat după Ziua Inaugurării.

Marți, mai mulți nominalizați vor depune mărturii în fața comisiilor din Senat, inclusiv Alejandro N. Mayorkas pentru secretarul securității interne, Avril D. Haines pentru directorul serviciilor de informații naționale, Janet Yellen pentru secretarul Trezoreriei, Antony J. Blinken pentru secretarul de stat și Lloyd J Austin III pentru secretarul apărării, anunță New York Times.

Val de grațieri în ultima zi a președintelui Donald Trump

Pentru ultima sa zi de funcție, domnul Trump a planificat un val final de zeci de grațiere, iar printre cei care sunt luați în considerare se numără Sheldon Silver, fostul președinte al Adunării din New York și rapperul Lil Wayne. Deși anterior s-a gândit că ar putea să-și acorde iertare înainte de a pleca de la Casa Albă, domnul Trump, deocamdată, a lăsat deoparte ideea.

Mărimea și compoziția precisă a listei sunt încă în curs de determinare, dar se așteaptă să acopere cel puțin 60 de grațieri sau comutări și poate mai mult de 100.

Președintele și-a redus timpul de ședere la Washington cu câteva ore. În loc să rămână în întâmpinarea primei familii, Trump va pleca din Washington miercuri dimineață și va organiza un mic eveniment separat pentru el în baza comună Andrews înainte de a ajunge în Florida.

Ușierul șef al Casei Albe îi va saluta pe Bidens la sosirea lor.

Afacerile lui Trump au suferit pierderi majore

Afacerile lui Trump nu funcționau prea bine nici înainte de Asaltul de la Capitoliu sau înainte de alegerile din 2016. După ce a obținut declarațiile sale fiscale, pe care președintele a refuzat multă vreme să le facă publice deși aceasta era o obligație în calitatea de candidat la președinția SUA, New York Times scria că acestea arată un imperiu financiar în declin, evaziune fiscală evidentă dar și datorii cumulate de peste sute de milioane de dolari. Informațiile vin într-un contrast evident cu imaginea cultivată de Trump despre el însuși – un om de afaceri de succes care știe ce face când vine vorba de economie.

În documentele obținute de The New York Times, declarații fiscale pe o perioadă de 20 de ani, se arată că Donald Trump a plătit în primii doi ani ai președinției sale taxe în valoare de 750 de dolari pe an. În 10 din ceilalți 15 ani precedenți, Trump nu a plătit niciun fel de taxe, în mare parte pentru că acesta a raportat pierderi mult mai mari decât profiturile.

Primele zile în funcție ale președintelui ales, Joe Biden, vor fi dominate de criză

Biden vorbește frecvent despre necesitatea de a folosi primele 100 de zile în fruntea țării. Președintele ales consideră că, de obicei, aceste zile au fost o perioadă de lună de miere pentru noii președinți, însă el le va folosi a face progrese semnificative în ceea ce privește provocările cu care se confruntă țara.

La ce ne putem aștepta după ce Joe Biden ajunge la Casa Albă

Biden a spus săptămâna trecută că țara se află într-o „criză de suferință umană profundă la vedere”, când a prezentat un proiect de lege de finanțare de 1,9 trilioane de dolari pe care l-a cerut Congresului să treacă rapid.

Biden va moșteni o economie incapabilă să se recupereze de la pandemie, cu o rată a șomajului care a rămas aproape de 7% de luni de zile.

Planul lui Biden include 1.400 de dolari pe persoană în plăți directe și un program federal de asigurări pentru șomaj de 400 USD pe săptămână. El cere, de asemenea, miliarde de dolari pentru programele federale de nutriție și furnizorii de îngrijire a copiilor și o creștere a salariului minim la 15 USD pe oră. În plus, el cere 350 de miliarde de dolari pentru state și 35 de miliarde de dolari în plus pentru programele de finanțare a întreprinderilor mici.

El va avea nevoie de sprijinul Congresului, care deține șirurile federale.

„Un nou președinte care are o agendă legislativă tinde să fie cel mai eficient în primul an, deoarece celălalt partid a lăsat istoric președintelui să aibă puțin mai mult spațiu pentru a-și trece prioritățile”, a declarat Casey Dominguez, profesor de științe politice la Universitatea din San Diego, conform NBC News.

Un oficial de tranziție a declarat săptămâna trecută că membrii noii administrații au contactat parlamentarii și se așteaptă ca Congresul să acționeze rapid pentru a adopta un proiect de lege de stimulare. Dar echipa lui Biden s-a retras de la o cerere anterioară ca Congresul să-i trimită un proiect de lege pentru a semna până la sfârșitul lunii ianuarie și acum spune că speră că legislația va fi introdusă în februarie.

Deși reforma imigrațională și planurile climatice ar putea să nu mai fie în fruntea listei de sarcini, Biden a promis că va inversa unele dintre cele mai controversate politici ale lui Trump.

Ron Klain, șeful cabinetului de la Casa Albă, a declarat că în ziua inaugurării, Biden va „semna aproximativ o duzină de acțiuni pentru combaterea celor patru crize” – Covid-19, economia, schimbările climatice și inegalitatea rasială.

Acțiunile din Ziua întâi vor include solicitarea Departamentului Educație de a extinde pauza de plată a împrumuturilor și dobânzilor studențești, aderarea la Acordul de la Paris privind schimbările climatice, inversarea „interdicției” de călătorie din mai multe țări musulmane majoritare, emiterea unui mandat de a purta măști pe proprietate federală și în timpul călătoriilor interstatale și extinderea restricțiilor la nivel național privind evacuările și executările silită.

Alte acțiuni executive pe care Biden le planifică imediat după preluarea mandatului includ anularea permisului pentru conducta Keystone XL, încheierea declarației naționale de urgență a lui Trump la granița sudică, oprirea execuțiilor federale și inversarea interdicției persoanelor transgender care servesc în armată, a spus o persoană familiarizată cu Planurile.

De asemenea, este de așteptat să stabilească noi linii directoare de etică la Casa Albă și a promis să semneze un ordin executiv prin care să declare că orice membru al administrației sale va fi concediat dacă va fi găsit încercând să influențeze o anchetă a Departamentului Justiției , așa cum Trump a fost acuzat că a făcut.

Se mai așteaptă și ca președintele ales, Joe Biden, să propună un proiect de lege care să ofere o cale către cetățenie pentru aproximativ 11 milioane de imigranți care se află în țară fără statut legal. Proiectul de lege va oferi o cale de opt ani către cetățenie pentru imigranți și o cale rapidă pentru persoanele din programul de acțiune amânată pentru sosirile în copilărie, a declarat un avocat al imigrației informat despre plan.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege al lui Biden ar fi cea mai mare mișcare de a acorda statut juridic persoanelor din țară fără documentație, de vreme ce președintele Ronald Reagan a făcut-o pentru aproape 3 milioane de oameni în 1986.

De asemenea, Biden a promis că va pune capăt unora dintre practicile stricte de imigrație ale administrației Trump, care s-au concentrat pe construirea unui zid de frontieră și restricționarea eligibilității pentru azil.

Miercuri, 20 ianuarie 2021: cum va decurge investirea în funcție a lui Joe Biden

Învestitura ce va avea loc miercuri, 20 ianuarie, este ceremonia oficială care marchează începutul unei noi preşedinţii. Ceremonia are loc la Washington D.C.

Președintele ales va trebui să citească jurământul de instalare în funcţie:

“Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite″.

După ce va rosti acest jurământ, Joe Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

De asemenea, va fi investită în funcție și Kamala Harris, care va fi vicepreşedinte, depundând de asemenea același jurământ.

De regulă, noul preşedinte al SUA este învestit în funcţie de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, pentru că aşa-i obiceiul, nu este o regulă. Conform Constituţiei SUA, din anul 1937, ceremonia de învestitură a unui nou preşedinte are loc la 20 ianuarie, la aproximativ ore 11:30 EST (16:30 GMT, 18:30 ora României).

Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul la amiază. Tot miercuri, Biden, împreună cu soția sa, Jill, se vor muta la Casa Albă – reşedinţa lor pentru următorii patru ani.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.