Știri externe

Un deputat ucrainean: Klaus Iohannis va vizita Kievul

Un deputat Ucrainean anunță pe Twitter că președintele României, Klaus Iohannis, urmeză să viziteze Kievul. Președintele României a fost criticat deseori pe tema războiului din Ucraina, în special că acesta nu a vizitat Ucraina după începerea conflictului.

Vizita lui Iohannis face o parte dintr-o vizita anunțată de unii lider europeni

”Cei trei mușchetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz și prim-ministrul Draghi vor vizita Kievul joia aceasta. Iar ca d’Artagnan, președintele României, Iohannis”, a transmis Honcharenko pe Twitter.

Oleksiy Oleksiyevich Honcharenko are 42 de ani și este președinte al Consiliului Regional Odesa, dar și lider al organizației publice “Calitatea vieții”. În 2014, el a fost ales în Rada Supremă pe lista de partid a Blocului Petro Poroșenko.

Altfel, amintim că jurnaliștii de la Euronews au dezvăluit ieri că Olaf Scholz, Emmanuel Macron și Mario Draghi intenționează să se deplaseze în capitala Ucrainei înainte de reuniunea G7 de la sfârșitul lunii iunie.

Duminică, la ora publicării știrii, niciunul dintre lideri nu a confirmat această deplasare. Dacă vizita va avea loc, va fi prima când cei trei vor vizita Kievul de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Zelenski face presiuni pentru aderarea Ucrainei la UE

În prezent, forțele ruse controlează aproximativ 20% din țara invadată. Altfel, amintim că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat centrul istoric al Kievului sâmbătă.

În cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ea a discutat despre aspirațiile Ucrainei de aderare la UE. Zelenski a declarat că Ucraina ”va face totul” pentru a se integra în blocul comunitar. La rândul ei, Von der Leyen a declarat că ramura executivă a UE ”lucrează zi și noapte” la evaluarea eligibilității Ucrainei ca țară candidată la aderarea în UE.

În discursul său de sâmbătă seara, Zelenskyy a declarat că “menținerea Ucrainei în afara Uniunii Europene este împotriva Europei“. UE trebuie să decidă și dacă va accepta candidaturile Georgiei și Republicii Moldova la aderare.

În prezent, șapte țări se află într-un anumit stadiu de candidatură pentru aderarea la UE: Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Albania, Bosnia, Kosovo și Turcia.

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.