Magazin

Unde poți efectua online teste psihologice pentru testarea IQ-ului și a personalității

Testele psihologice măsoară performanțele unei persoane prin depistarea nivelului de IQ. Acesta nu reflecta numai dimensiunea cognitiva a inteligentei unei persoane, și arată și performanța academică și profesională a persoanei evaluate.

Ce este IQ-ul

IQ-ul (Intelligence Quotient) reprezintă măsura inteligenței umane exprimată printr-un număr rezultat în urma susținerii unui test standardizat, raportat la vârsta cronologică.

Trebuie să știi că majoritatea oamenilor au o înteligență medie, ceea ce presupune un IQ care se situează în jurul valorii de 100. Cei cu IQ de peste 120 sunt considerați ca având inteligență superioară, iar cei cu IQ de peste 130 sunt supradotați cognitiv.

Fiecare om se naște cu un potențial de inteligență moștenit genetic de la predecesorii săi. Acesta se numește inteligență nativă, cunoscută și sub numele de inteligență fluidă. Ea se măsoară prin teste de inteligență non-verbale care presupun operarea cu imagini și simboluri abstracte, fără utilizarea conceptelor verbale.

Teste pentru IQ și personalitate

Testele pentru IQ și testele de personalitatea sunt la îndemâna oricui în zilele noastre. La un simplă căutare pe Google, găsești mai multe site-uri unde îți poți testa nivelul de inteligență și poți afla ce trăsături de personalitate ai.

Sunt teste psihologice gratuite compuse dintr-o listă de întrebări și o interpretare a răspunsurilor dumneavoastră. Te poți testa:

Test psihologic

International IQ test

IQ tester

Testări Mensa România 

Când sunt recomandate testele psihologice

Testele psihologice pot fi utilizate în vederea orientării vocaționale sau a consilierii vocaționale a elevilor, pentru a măsura abilitățile unui adult pentru un loc de muncă sau pentru un anumit domeniu.

Întrucât anumite profesii necesită competențe specifice, sunt evaluate aptitudinile necesare prin teste aptitudinale.

Testele psihologice pot fi utilizate pentru a evalua aspecte ca:

Trăsăturile de personalitate, cum ar fi nivelul de introversie sau extraversie;
Prezența anumitor afecțiuni psihice, precum depresia sau anxietatea;
Nivelul de inteligență;
Aptitudinile;
Achizițiile;
Identificarea intereselor și a activităților de care este interesată o persoană, în vederea orientării vocaționale;
Abilități specifice, cunoștințe sau competențe, cum ar fi capacitatea cognitivă, memoria sau abilitățile de rezolvare a problemelor;
Teste pentru măsurarea creativității;

Testările pot fi scrise, verbale sau pot fi bazate pe observație.

Comments are closed.