Știri Sănătate

Vaccinare fără programare în toată țara! Cine are prioritate

Campania de vaccinare este în plină desfășurare. Deși oamenii încă sunt reticenți, autoritățile vor să-i încurajeze să se imunizeze și caută tot felul de modalități pentru a-i determina să aibă încredere în vaccin, dar să le și ușureze munca. Dacă până acum era nevoie de programare pentru a face vaccinul, toată lumea se poate vaccina acum la libera alegere, atunci când dorește.

Noua modalitate de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, mediul Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți deschiderea tuturor centrelor de vaccinare și pentru persoanele care nu sunt programate în platformă. Acesta a explicat cum se va desfășura acum vaccinarea, dar și cine va avea în continuare prioritate când vine la centrele de imunizare.

Valeriu Gheorghiță a explicat că au prioritate cei care au deja programare, care vor primi chiar și bon de ordine, în funcție de capacitatea locului de vaccinare. Ce trece peste numărul maxim va fi repartizat în ziua următoare.

De altfel, persoanele cu vârste de peste 60 de ani pot veni la centrele de vaccinare la orice oră, în intervalul în care este deschis centrul la care merg, de la 8 dimineața până la orele 20.  După ora 14.00 pot veni oamenii de toate vârstele care nu și-au făcut o programare înainte, totul pentru a spori imunizarea, dar și pentru a crește numărulde doze irosite.

“Menționez, pentru persoanele peste 60 de ani, se pot prezenta pe tot parcursul programului, de la 8 dimineața până la orele 20.

Prioritate vor avea persoanele programate prin platformă, care au un loc deja ocupat și trebuie să aibă vaccinul asigurat, însă suplimentar, în funcție de capacitate de vaccinare a centrului, vor fi eliberate bonuri de ordine celor care se prezintă direct la centrul de vaccinare.

Este posibil ca această modalitate de vaccinare să crească numărul de doze irosite, pentru că vom merge pe o estimare medie a consumului pe 3 zile, însă fără să avem o garanție că numărul de doze distribuite vor fi și consumate pe perioada intervalului de stabilitate a acestor doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Maratoane de vaccinare

Coordonatorul campaniei a precizat și că în perioada următoare vor fi organizate mai multe „maratoane de vaccinare”, în diferite localități din țară. Specialistul spune că vor duce și ele la creșterea numărului de persoane imunizate. Astfel, primul eveniment de acest fel va fi organizat în București, unde în perioada 7-9 mai se vor face vaccinări fără programare în Piața Constituției și la Biblioteca Națională.

Comments are closed.