Știri

Val de scumpiri în România, cauzate de o creștere istorică euro

România se va confrunta cu o serie de scumpiri. Deja în anumite domenii se văd efectele majorării euro, cu atât mai mult cu cât joi a fost anunțată o creștere istorică a monedei europene.

Moneda euro se află în acest moment foarte aproape de pragul psihologic de cinci lei. Creșterea monedei euro duce automat la majorarea oricărei cheltuieli prevăzută în contract a fi calculată în valută. Cel mai afectate vor fi ratele și creditele în euro vor creşte. La fel și chiriile care sunt stabilite tot în euro.

Cât costă un euro vineri, 5 martie

Cursul BNR a anunțat vineri că moneda euro a ajuns la valoarea de 4,8831 de lei. Acest record istoric aduce vești proaste pentru români.

De pildă, cei care ar vrea să facă o achiziție importantă, precum o casă sau o mașină, trebuie să țină cont că prețurile sunt prezentate în euro.

Ca de fiecare dată, aceste scumpiri se vor reflecta și în prețurile carburanților și ale alimentelor.

Cei mai afectați, românii ce au făcut credite după luna mai 2019

Cei care plătesc creditele în funcție de ROBOR vor avea mai mulți bani de dat. Acest indicator la trei luni a crescut de la 1,55 la sută la 1,70 la sută. Mai grav este pentru cei care plătesc în funcție de IRCC. În timp ce ROBOR este de 1,70 la sută, IRCC a ajuns la 1,88 la sută.

Românii care plătesc creditele în euro în funcție de indicele IRCC sunt cei care au făcut credite după luna mai a anului 2019.

Euro a atins vineri al doilea maxim istoric pe piaţa din România, la 4,8831. Anterior, euro atinsese maximul istoric de 4,8750 lei pe 25 septembrie 2020.

Aurul a ajuns să coste 223,0612 lei față de 223,2049 lei, cât costa joi.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

Curs Valutar BNR 5 martie 2021

Curs valutar BNR pentru Euro

Moneda europeană a ajuns la cursul maxim înregistrat de la începutul acestui an. De vineri, 5 martie și până luni, pe 8 martie, un euro va costa 4,8831 de lei.

Curs BNR pentru dolarul american

Dolarul a crescut azi cu +0.0162 și a ajuns la valoarea de 4.0503 lei.

Curs BNR pentru francul elvețian

Această monedă este singura care a scăzut, ajungând la un minim istoric de la începutul anului până acum, adică 4.3880 lei.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.