Știri Sănătate

Valeriu Gheorghiță, informații de ultimă oră. Totul despre noua tulpină Delta: “Mă îngrijorează că avem o creștere a cazurilor!

Pandemia continuă să ne dea bătăi de cap, chiar dacă situația nu mai este deloc ca la început. Numărul de infectări este unul scăzut față de perioadele în care cazurile explodaseră, dar existe șanse să ajungem din nou în acea situație, având în vedere că a apărut și o nouă tulpină. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre tulpina Delta.

Tulpina Delta

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat, că varianta Delta se înregistrează deja în 23 de țări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână și ar putea ajunge și în România în număr mai mare, având în vedere că au fost deja identificate cazuri. În prezent, în țara noastră ar fi cel puțin 44 de cazuri identificate cu tulpina Delta.

Specialistul avertizează că această tulpină este mult mai contagioasă și nu este suficientă trecerea prin boală, ci e nevoie de vaccinare pentru a ne proteja de pericolul infectării. Tulpina nouă este mai periculoasă chiar și decât cea din Marea Britanie, care a lovit și ea semnificativ.

El a subliniat că schema completă de vaccinare asigură o protecția de 90% în fața virusului, motiv pentru care încurajează în continuare vaccinare și cere accelerarea campaniei de vaccinare.

“Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6,7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3,4 cazuri secundare.

Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a spus Gheorghiță.

Situația covid s-ar putea complica în toamnă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că este îngrijorat de faptul că există o creştere a ratei bazale de reproducere a cazurilor de COVID de la 0,7 la aproape 1. Specialistul spune că situația epidemiologică din România este momentan bună și abia când rata va trece de 1 va fi un motiv de îngrijorare, dar trebuie să ținem situația sub control și să respectăm regulile.

“În momentul de faţă factorul R – 0, rata bazală de reproducere a cazurilor este de circa 0,94, în condiţiile în care acum câteva săptămâni era circa 0,7. În momentul în care rata bazală de reproducere a cazurilor este 1, înseamnă că de la o săptămână la alta numărul mediu de cazuri este la fel. Atunci când acest număr creşte peste 1 înseamnă că vom avea creşterea numărului de cazuri. Mă îngrijorează faptul că avem o creştere a acestui indicator de la 0,7 la aproape 1 pentru că în această perioadă interacţiunea dintre persoane creşte”, a explicat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță se teme că lucrurile pot scăpa din nou de sub control în toamnă, dar consideră că autoritățile și spitalele sunt pregătite și știu cum să acționeze și au și arme împotriva acestui virus.

Comments are closed.