Știri Sănătate

Veste bună pentru diabetici! OMS anunță ce se va întâmpla cu insulina

Organizația Mondială a Sănătății a solicitat scăderea prețului insulinei, după ce numărul de persoane diabetice a crescut de patru ori în ultimii 40 de ani. Șeful OMS spune că mare parte dintre pacienții cu forme grave de coronavirus, au și diabet.

OMS cere un preț mai mic pentru insulină

OMS cere ca tratamentul pentru persoanele care suferă de diabet să fie mai accesibil. Organizația a lansat un Pact Mondial contra Diabetului, cu scopul de a reduce riscurile de dezvoltare a bolii și de a permite bolnavilor să aibă acces la tratament corespunzător.

“Numărul de persoane diabetice a crescut de patru ori în ultimii 40 de ani. Este singura dintre marile boli netransmisibile pentru care riscul de mortalitate prematură creşte în loc să se diminueze”, a declarat reprezentantul OMS.

S-au împlinit 100 de ani de la descoperirea insulinei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri ca acest tratament, fabricat în principal de trei laboratoare farmaceutice, să fie comercializat la preţuri accesibile în contextul unei prevalenţe accentuate a diabetului la nivel mondial.

OMS a precizat că poartă discuţii cu producătorii de insulină în privinţa mijloacelor necesare pentru a răspunde unei cereri tot mai mari “la preţuri accesibile pentru ţările lumii”.

Ce este diabetul

Exista două tipuri principale de diabet, care se diferențiază prin mecanismul de apariție. Per total, orice formă de diabet se datorează faptului că insulina din organism este insuficientă.

Insulina este hormonul care introduce glucoza din sânge în interiorul celulelor, pentru a fi utilizată. În diabetul de tip 1, insulina lipsește complet, iar în cel de tip 2, este în cantitate redusă și/sau mai puțin eficientă.

Diabetul de tip 1 este o boala auto-imună, aparitia ei nefiind legată de factori externi. Pentru diabetul de tip 2, obezitatea este factorul principalul factor care creste riscul de a face această boală.

Diabetul zaharat este o boală de metabolism, care cauzează prezentă în exces a glucozei în sânge (hiperglicemie). Aceasta boală este incurabilă și odată diagnosticată necesita tratament toată viața.

Exista și o forma specială (și rară) a acestei boli, dezvoltată de anumite femei. Aceasta este numita “diabet gestațional” și durează de obicei doar pe parcursul sarcinii.

Diabetul zaharat este diferit de “diabetul renal”, termen care semnifică prezența glucozei în exces în urină, dar nu și în sânge.

Comments are closed.