Știri

Veste bună pentru părinți! Guvernul majorează astăzi stimulentul pentru inserție. Despre ce sume este vorba

Veste bună pentru părinții din România, îndeosebi pentru femeile care au născut și sunt pregătite să-și reia activitatea. Miercuri, 7 aprilie 2021, Guvernul va adopta o ordonanță de urgență prin care urmează să fie majorat stimulentul pentru inserție.

Guvernul majorează stimulentul pentru inserție

Guvernul României va aproba miercuri, 7 aprilie 2021,  printr-o ordonanță de urgență, modificarea actului normativ care vizează indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, prin care se va majora stimulentul de inserție pe piața muncii.

Astfel, propunerea este ca stimulentul de inserție să fie acordat şi „ca formă de sprijin pentru părinţii care au beneficiat de concediul pentru creşterea copiilor şi care fie şi-au pierdut locul de muncă înainte de solicitarea concediului, fie locul de muncă a fost desfiinţat sau angajatorul şi-a încetat activitatea în perioada în care părintele a beneficiat de concediul pentru creşterea copiilor, în scopul stimulării părintelui de a-şi găsi un nou loc de muncă şi de a se reintegra/integra pe piaţa muncii.

Stimulentul de inserție ar putea fi acordat în două moduri, ambele vizează cazul în care beneficiarii primesc venituri impozitate. Stimulentul poate fi în cuantum de 1500 de lei, oricând înaintea împlinirii vârstei de șase luni pentru copil, sau înaintea împlinirii vârstei de un an în cazul copiilor cu dizabilități. Acest stimulent va fi acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități.

Stimulentul de inserție de 650 de lei

Stimulentul de inserție în cuantum de 650 lei, poate fi acordat numai dacă persoanele în cauză primesc venituri impozitate, oricând după împlinirea vârstei de șase luni de către copil, respectiv un an în cazul copiilor cu dizabilitati.

Acest stimulent este acordat până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil și până la împlinirea vârstei de 3 ani în cazul copiilor cu dizabilități. Totodată, acest stimulent poate fi acordat oricând după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul celor cu dizabilități. El se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul în care este vorba despre un copil cu dizabilități.

Cine primește stimulent de inserție

Pot beneficia de stimulent pentru inserție următoarele categorii de persoane:

• Oricare dintre părinţii fireşti ai copilului;
• Persoana care a adoptat copilul;
• Persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei;
• Persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă;
• Asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați;
• Persoana care a fost numită tutore al copilului.

Comments are closed.