Știri

Vești bune pentru români. Crește salariul minim al angajaților

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre creșterea salariului, pe care toți românii care au un loc de muncă o așteaptă. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a venit cu vești bune în acest sens, anunțând că salariul minim va avea parte de creșteri.

Crește salariul minim

Ministrul Raluca Turcan s-a aflat miercuri la Tulcea, de unde a susținut o conferință de presă la Prefectura județului. Turcan a vorbit despre subiecte importante de ordin economic, printre care și creșterea salariului minim, veste așteptată de toți românii.

Turcan a declarat că a fost identificată o variantă pentru ca majorarea salariului să se simtă și pe partea salariului net. Ministrul a subliniat că a luat această decizie alături de prim-ministrul Florin Cîțu, care abordează astfel de subiecte la fiecare întâlnire cu specialiștii.

„Cel mai probabil săptămâna viitoare, când vom avea Consiliul naţional tripartit, vom face o propunere sindicatelor şi patronatelor cu privire la creşterea salariului minim. Solicitarea de majorare se încadrează între 8 şi 12%, iar împreună cu premierul am identificat o variantă ancorată în indicatorii economici reali astfel încât majorarea salariului minim să fie una consistentă inclusiv pe partea de salariu net”, a declarat ministrul Raluca Turcan.

La cât ajunge salariul minim în 2022

Salariul minim va crește și anul următor, Astfel, va fi mai mare cu 8-10%, depășind pragul de 1.500 de lei net pe lună, lucru la care românii visau deja de mult timp. Din 2022, acesta va fi 43% din salariul mediu, dacă guvernul aprobă creșterea de încă 10%.

Statisticile arată că aproape unu din trei angajați din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Mai exact, 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 milioane de contracte de muncă se bazează pe aceste venituri. În 2021, numai 400.000 de contracte de muncă dintr-un total de 5,5 milioane se aflau la nivelul minim.Salariul minim brut pe economie a crescut la  2.300 de lei în ianuarie 2021, adică oa­menii primesc 1.386 de lei „în mână“, cu 40 de lei mai mult decât în anul 2020.

Au fost luate multe măsuri în plan economic de la începutul acestui an. Conform Ralucăi Turcan, au fost realizate 120.000 de noi locuri de muncă pentru români.

Comments are closed.