Știri

Vești proaste pentru români! Din ce an ar putea scădea pensiile

Pensiile reprezintă un subiect interesant în acest moment și este unul dintre cele mai controversate. Când toată lumea așteaptă ceva vești bune despre mărirea acestui venit, se pare că specialiștii au pentru noi informații care nu ne pică prea bine. Mai exact, pensiile ar putea scădea în viitor.

Scad pensiile în 2030

Autoritățile au vorbit despre creșterea pensiilor în anii următori și asigură românii că vor ajunge la un venit care să îi satisfacă și să le ofere un trai mai bun. Cu toate acestea, specialiștii în domeniu nu au deloc vești bune pentru noi și contrazic spusele oficialilor.

Analistul Petrișor Peiu este de părere că pensiile vor fi mai mici după 2030 și că românii nu ar trebui să se aștepte la majorări de pensii sau salarii, pentru că va fi din ce în ce mai greu din acest punct de vedere.

„Oamenii să fie conștienți că pensia pe care o vor lua, cel puțin cei care vor mai lua pensie după 2030, va fi insuficientă. Adică toată lumea trebuie să fie conștientă că mai este nevoie de ceva pentru a suplini veniturile foarte mici din pensie, care vor fi atunci”, a subliniat Petrișor Peiu, pentru dcnews.ro.

Specialistul a explicat că nu se pune problema de faptul că statul nu va mai plăti pensiile, doar că le va reduce pentru că economia va avea mari probleme în acea perioadă. Conform exemplului oferit de el, dacă astăzi, la 1.000 lei salariul, luăm o pensie de 400 lei, atunci, la 1.000 lei salariul, vom lua o pensie de 300 lei

Obligații pentru cei sub 35 de ani

Contractele de muncă s-au schimbat. Astfel, au fost introduse noi obligaţii pe care angajatorii le au faţă de angajaţi. Printre acestea, să informeze salariaţii care au până în 35 de ani că trebuie să adere la un fond de pensii privat. Potrivit articolul 30 din legislația României, angajații de vârstă mai mică de 35 de ani sunt obligați să adere la un fond de pensii privat.

„Persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările si completările ulterioare, si care contribuie la sistemul public de pensii, trebuie să adere la un fond de pensii.”, notează art.30 din Legea nr. 411/2004.

În România există șapte fonduri:

  • NN
  • ARIPI
  • BRD
  • BCR
  • VITAL
  • ALIANZ TIRIAC
  • METROPOLITAN LIFE

Comments are closed.