Știri

Vești rele pentru elevi! Se schimbă admiterea la liceu și bacalaureatul

Tot mai multe schimbări au loc în sistemul educației din România. Aflăm acum că au fost făcute modificări radicale în ceea ce privește examenele finale pentru fiecare ciclu școlar. Astfel, se schimbă bacalaureatul, precum și procesul de intrare la liceu pentru cei de clasa aVIII-a.

Examen de admitere înainte de Evaluarea Națională

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut mai multe anunțuri importante în ultima perioadă, legate de sistemul de educație din țară. Astfel, începând din 2024, elevii de clasa a VIII-a vor putea da examen de admitere la unele licee, înainte de a susține Evaluarea Națională.

Potrivit noii legi, Colegiile Naționale vor putea organiza examene de admitere, pe lângă Evaluarea Națională. Astfel, o testare în plus se va organiza pentru maximum 90% din numărul de locuri, iar locurile rămase neocupate vor intra în procedura de repartiție computerizată, în urma susținerii Evaluării Naționale.

Pentru celelalte licee, admiterea va fi tot computerizată, ca până acum, în baza mediei de la Evaluarea Națională. Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că și liceele vocaționale vor avea probe în plus, respectiv testarea aptitudinilor. De precizat că se va renunța complet la media din gimanziu.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

“Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demarată evaluarea națională. Încă de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de știut că se introduce renunțarea la media din gimnaziu”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Noua structură a Bacalaureatului

Se schimbă și Bacalaureatul, dar abia din 2027. Astfel, promoția cate termină liceul în 2027 va fi prima care va avea un altfel de examen. Una dintre probele noi va fi una comună, care cuprinde întrebări din următoarele materii: limba și literatura română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și științe socio-umane.

De altfel, se introduc și două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională. Acum sunt evaluate doar competențele la o singură limbă.

Comments are closed.