Știri

Vești rele pentru români! BNR a crescut dobânda cheie chiar azi

În ultima vreme, românii au fost martorii unor scumpiri semnificative pe toate planurile. Deși au fost luate mai multe măsuri pentru a compensa cheltuielile, se pare că statul nu poate controla orice mișcare. Banca Națională a României a crescut astăzi dobânda cheie chiar astăzi și au mai fost luate și alte măsuri semnificative.

Dobânda ratelor a crescut semnificativ

În ultima perioadă au avut loc scumpiri majore și se pare că vestile rele nu se opresc aici. Astfel, autoritățile anunță că nivelul dobânzii de politică monetară ajunge la 4,75% pe an, de la 3,75% anterior. Măsura se va aplica de joi.

Tot din data de 7 Iulie, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an. Mai exact, măsurile adoptate astăzi sunt:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

A crescut și indicele ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei crescut de la 6,60%, la 6,63%. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 6,76%, de la 6,72%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Comments are closed.